11.6 C
Zagreb
9.1 C
Zürich
14.6 C
New York
18.8 C
Buenos Aires
27 C
Melbourne
Subota, 27 travnja 2024
spot_img

Komentar – Iseljenički osvrt na Konferenciju „Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma“

U Zagrebu se 19. i 20. listopada 2020. godine održala međunarodna znanstveno-stručna konferencija, prva u ovom obliku na kojoj se raspravljalo o gastarbajterima i novim iseljenicima.

Do sada nije održan niti jedan jedini znanstveni skup o iseljeničkim posebnostima tkz „gastarbajterske ere“ šezdesetih godina prošloga stoljeća, niti su stručno-znanstveno rasvijetljene uzročno-posljedične uvjetovanosti siline iseljavnanja iz toga vremena na hrvatski gospodarski, prostorni, društveni, demografski i ukupni razvoj, stoji u programu konferencije.

Raspravljalo se na ovoj znanstvenoj konferenciji o gastarbajterima i novim iseljenicima u 68 tema u kojima je sudjelovalo 96 sudionika različitih struka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i inozemstva.

Imajući u vidu da su u organizacijskom odboru bili između ostalog doc. dr. sc. Stjepan Šterc i doc. dr. sc. Tado Jurić, osobe koje se dugi niz godina bave istraživanjem i upozoravaju na demografski slom Republike Hrvatske, moglo se očekivati da će ovoj konferenciji nazočiti i „skrbnici“ hrvatskog iseljeništva. Bilo je isto tako za očekivati da će se pojaviti netko od aktualnih saborskih zastupnika koji su u to vrijeme bili na dvotjednom odmoru. Ali – nigdje nikoga!! Treba li nas, Hrvate koji živimo izvan Hrvatske to čuditi?! Trebalo bi začuditi one koji godinama svoj glas daju onima koji ih ne čuju niti žele raditi na kvalitetnijem povezivanju iseljeništva s domovinom.

Mene njihov izostanak ne čudi. Nazočila sam zadnjih godina mnogobrojnim konferencijama kojima su u fokusu bili Hrvati koji prebivaju izvan Hrvatske i poznata mi je uloga naših „skrbnika“. Ta činjenica potaknula me je da se duboko zamislim i još kritičnije uzimam izjave svih političara. Kako onih koji još uvijek imaju upitan stav prema hrvatskom iseljeništvu, tako i onih koji su iseljeništvu naizgled skloni.

Možda su organizatori trebali konferenciju organizirati u predizborno vrijeme da bi se ti „skrbnici“ o hrvatskom iseljeništva pojavili?! Možda su ih trebali zvati kao pokrovitelje pa bi se, kao što se to najčešće događa na svim iseljeničkim skupovima i konferencijama Hrvata izvan domovine pojavili, pozdravili i po običaju, poslije toga – nestali?! Zajedno s njima pojavili bi se i „veliki“ hrvatski mediji koji bi, kao i govornici, nakon otvaranja konferencije nestali. Jer sadržaj i diskusije njima izgleda i nisu bitne?!

Krajnje je vrijeme da se prozovu oni koji su odgovorni za zadnji val iseljavanja te da se kaže: dosta je!! Dosta je više praznih obećanja sa strane političara nama, hrvatskim domoljubima izvan Hrvatske koji, kad se radi o odnosima i konkretnoj suradnji s matičnom domovinom već godinama upozoravamo na probleme koje imamo. Jer, jedino što kontinuirano raste je broj Hrvata izvan domovine.

Znanstvenici su svoj dio odradili, kako nam poručuju konferencije u ovom obliku periodično će se ponavljati svake dvije godine.

Organizatori su najavili zbornik koji će obuhvatiti sva izlaganja. Predlažem da se Hrvati izvan Hrvatske organiziraju, kupe zbornik i poklone svim „skrbnicima“.

Vrijedi sve probati da dođe do iskrene, konkretne i potrebne suradnje!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije