15.5 C
Zagreb
12.9 C
Zürich
5.9 C
New York
17.4 C
Buenos Aires
17.3 C
Melbourne
Petak, 26 travnja 2024
spot_img

Tado Jurić: Dijaspora je jedini revitalizacijski faktor u oporavku demografske slike Hrvata

Tado Jurić, docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu bio je gost podcasta Turizam24. Osim loše demografske slike Hrvatske, u podcastu se govorilo i o efektu uvoza radne snage iz inozemstva. Činjenica da Nacionalna razvojna strategija nije učinili ništa po pitanju kretanja radne snage unutar RH, ostavlja dojam da se puno ne čini ni za strane državljanine koji se odluče za rad u našoj domovini.

Integracija stranog radnika nas košta

S druge strane, kaže Tado Jurić, cijena integracije stranog radnika u Hrvatskoj viša je od same koristi koju Hrvatska dobiva od rada te iste osobe.

Stoga se pitamo koliko onda uopće imamo šanse da Hrvatska profunkcionira kao zemlja digitalnih nomada. Po mišljenju Tade Jurića, dijaspora je jedini revitalizacijski faktor u oporavku demografske slike Hrvata, no je li takva situacija realna za očekivati shodno sve većim premišljanjim u svezi uloge dijaspore u funkcioniranju države?

Udar na pozitivno razmišljanje izvršila je i činjenica da je Europska unija Hrvatsku proglasila demografski najpogođenijom regijom, stoga možda i ne bismo smjeli zamjerati mladim stručnjacima koji svoje znanje i vještine odluče ipak ponuditi zemljama s boljim uvjetima života i rada. Koliko je turizam moćan i bitan da bi uspio zaustaviti odljev školovanog kadra u Irsku, Njemačku i prekooceanske zemlje?

Zahvaljujući pandemiji koja je turizam dovela do ruba, i demografskoj slici koja iz dana u dan biva sve lošija, imamo li šanse iz ove krize izvući pouku i reagirati dok još nije kasno?

Više o ovim temama pogledajte na Youtube kanalu Turizam24, u podcastu: Utjecaj demografije na održivi turizam.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije