15.5 C
Zagreb
12.9 C
Zürich
5.9 C
New York
17.4 C
Buenos Aires
17.3 C
Melbourne
Petak, 26 travnja 2024
spot_img

Svake srijede “Živa veza” – Emisija Hrvatskog katoličkog radija

U emisiji “Živa veza” koja se emitira svake srijede u 20:00 sati govori se o iseljeništvu, hrvatskoj zajednici u tuđini i inozemnoj pastvi. Isto takom u emisiji se obrađuju i objavljuju osvrti i prilozi o Hrvatima izvan domovine i povratnicima.

Urednica je prof. Tuga Tarle, hrvatska diplomatkinja, književnica, promotorica hrvatske kulture, osnivačica i prva voditeljica humanitarne udruge Zaklada DORA. Večerašnji gost emisije je Ivica (Ivo) Lučić.

Ivica Lučić rođen je 12. svibnja 1962. u Ljubuškom, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 1989. na Pravnom fakultetu u Mostaru. Magistrirao je i doktorirao na Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Radi na Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu u zvanju znanstvenog savjetnika. Na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predaje povijest dvadesetoga stoljeća. Nositelj je znanstveno-nastavnih zvanja – izvanrednog, odnosno redovitog profesora. Autor je knjiga Uzroci rata, Bosna i Hercegovina od 1980. do 1992.Vukovarska bolnica – svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka i Od vila ilirskih do Bijeloga puta – stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti. Uredio je zbornik radova s međunarodnoga znanstvenog skupa Hum i Hercegovina kroz povijest kao i zbornik dokumenata Godina sukoba, 1993., treća od šest knjiga korespondencije Franje Tuđmana. Autor je oko pedeset znanstvenih i stručnih radova u više zbornika i časopisa. Održao je niz predavanja i sudjelovao je na više znanstvenih skupova, okruglih stolova i tribina u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dobitnik je Nagrade Grada Zagreba i Državne nagrade za znanost za 2017. godinu.

Ivica Ivo Lučić

Aktivno je sudjelovao u obrani RH i BiH. Stekao je čin stožernoga brigadira, odnosno brigadnog generala Hrvatske vojske (HV) i čin general-bojnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO). Odlikovan je s pet državnih odličja Republike Hrvatske, dodijeljene su mu dvije spomenice, pet medalja i dvije plakete za zasluge u Domovinskom ratu. Bavio se i politikom: dva puta je biran u Skupštinu BiH, bio je savjetnik za unutarnju politiku u Predsjedništvu BiH. Obnašao je dužnost pomoćnika ravnatelja Hrvatske izvještajne službe (HIS) RH. Bio je vanjski član Odbora za Hrvate izvan RH i član Programskoga vijeća HRT-a te član Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima na razdoblje od jedne godine.

Emisiju možete slušati putem poveznice – OTVORI

POVEZANI ČLANCI

Najnovije