4.6 C
Zagreb
5.1 C
Zürich
Četvrtak, 4 ožujka 2021

Večernjakov izbor najpopularnijih Hrvata u iseljeništvu: gluma

Svaki glumac ima svoju posebnu priču o uspjehu

Nakon što su na stranicama inozemnog izdanja Večernjeg lista predstavljani kandidati 15. po redu Večernjakovog izbora najpopularnijih Hrvata u iseljeništvu u kategorijama “Glazba” i “Najuspješnije hrvatske udruge”, slijede kandidati iz kategorije “Gluma”. Ima ih ukupno osam, a svaki od njih je posebna priča o uspjehu u zemlji u kojoj žive i ljubavi prema domovini Hrvatskoj.

Arijana Antunović, glumica, Berlin

Njemačka glumica hrvatskog podrijetla Arijana Antunović iz Berlina, utjelovila je Marilyn Monroe u novom njemačkom filmu „Marilyn Monroe – Finding Happiness“, koji je izašao u režiji Patricka Jaworeka. Film odaje počast legendarnoj Marilyn Monroe, slavnoj glumici koja je 1955. godine snimila scenu, koja u filmu „Sedam godina vjernosti“ traje samo nekoliko sekundi, ali je postala jedna od najlegendarnijih filmskih scena, dok je bijela haljina koju nosi u tom filmu postala jedna od najpoznatijih u povijesti. Arijana Antunović rođena je i odrasla u Schwarzwaldu. Pohađala je Scheffel-Gimnaziju u Lahru. Neko vrijeme je svirala u bandu i radila kao model za portrete i umjetničke fotografije. Dok je polazila tečajeve glume, ostvarila je uloge u nekoliko filmova, poput kratkometražnog filma „Mikis Ballade“ i drame „Das Protokoll“. Glumila je i u romantičnoj drami „Das ist ja das Leben selbst!“, gdje je odigrala jednu od glavnih uloga. Prošle godine pojavila se i u posljednjoj epizodi serije „Der Kroatien-Krimi: Der Henker“.

Jaime Krsto (Jaime Ferkic), glumac, Berlin

Jamie Kristo od 2009. godine živi u Berlinu, glumio je u televizijskim serijama kao što su Tatort, Das Traumschiff i Notruf Hafenkante. Glumio je u nekim filmskim produkcijama poput filmske adaptacije Leteće učionice iz 2003., temeljene na istoimenoj knjizi za mlade Ericha Kästnera. 2009. godine igrao je drugu glavnu ulogu kao princ u Rapunzelu iz ARD-ove serije “Osam u jednom pokretu”. Otkako je završio studij glume na Sveučilištu za umjetnost u Berlinu, gostovao je u Berliner Ensembleu, a među ostalim može ga se vidjeti u Die Räuber, Woyzeck i Der gute Mensch von Sezuan.

Marko Lakobrija, glumac, Kleinenbroich

Njemački glumac hrvatskog podrijetla Marko Lakobrija utjelovljuje jednu od glavnih uloga u seriji “Der Kroatien-Krimi: Der Henker”, koja se nedavno prikazivala na prvom programu njemačke televizije ARD. Njemačka krimi serija „Der Kroatien-Krimi“ je dijelom snimana u Splitu, a u epizodi „Der Henker” radnja se odvija oko pronalaska tijela muškarca koji je ubijen sjekirom i pacijenta Ante (Marko Lakobrija), čija kćer daje mito liječniku za liječenje.

Marko Lakobrija je rođen 1956. godine u Kleinenbroichu, u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Studirao je na Umjetničkoj akademiji u Düsseldorfu. Riječ je o jednoj od najpopularnijih akademija u Njemačkoj, na koju se svake godine prijavljuje oko 700 kandidata. Uglavnom se prima samo stotinjak studenata. Lakobrija je bio student poznatog njemačkog slikara Dietera Kriega, a specijalizirao se za ulje na platnu, skulpturu i performans. Godine 2014. osnovao je tvrtku „Filminsky Filmproduction”. Njemačka publika ga je upoznala u eksperimentalnom filmu „Die Wiese der Sachen”, kao i raznim kratkometražnim filmovima. Pojavio se i u filmovima koji su ostvarili veliku gledanost u njemačkim kinima, poput „Zugvögel – … Einmal nach Inari” i „Fay Grim”, te u TV serijama: „Kühn hat zu tun“ „Tatort”, „Ein starkes Team”, „Der Kroatien-Krimi”, itd.

Gordana Bećirović, dramska skupina Putujuća scena, Stuttgart

Gordana Bećirović je voditeljica Hrvatske amaterske kazališne skupine Putujuća scena iz Stuttgarta koja izvodi svoje komedije i satire u duhu pučkog kazališta još od 2005. godine. Uz voditeljicu trenutno su aktivni članovi Ružica Mickan, Ružica Gagulić, Marica Kosić, Ana Eljuga, Kristijan Korušić i Antonio Šunjić. Većinom izvode vlastite predstave, svakodnevne satirične komedije i drame poznatih hrvatskih autora na hrvatskom jeziku. S predstava putuju po cijeloj Njemačkoj i Hrvatskoj. Gordana Bećirović je prošle godine na 39. susretima zavičajnih književnika dobila priznanje Hrvatskog sabora kulture za svoju kratku priču „Prva ljubav”. Članovi Putujuće scene prije pandemije su marljivo svake srijede vježbali u prostorijama Hrvatske katoličke misije Stuttgart. Nadaju se kako će korona brzo proći, a oni ponovno početi s predstavama.

U sredini, Gordana Bećirović

Alain Blažević, glumac, Wiesbaden

Alain Blažević je rođen 1970. godine u Wiesbadenu. Podrijetlom je Stobrečanin, najranije djetinjstvo provodi u Splitu. Kao petogodišnjak vraća se s roditeljima u Njemačku. Nakon završetka gimnazije počeo je studirati pravo u Münchenu kojeg je ubrzo napustio i otišao u Ameriku. Diplomirao je režiju na UCLA, te glumu na prestižnom Lee Strasberg Theatre and Film Institute u Los Angelesu. Pohađao je i ugledni postdiplomski studij Neighborhood Playhouse, “method acting” u glumačkoj školi Sanford Meisnera u New Yorku.Kako bi platio studij, bavio se raznim poslovima kao što su manekenstvo, ličilac stanova, barmen, prodavač biljnih proizvoda za poboljšavanje vida itd. Zbog svoje sklonosti ka pisanju, dugi niz godina radio je i kao tzv. ghost writer ili pisac iz sjene za filmska studija u Hollywoodu. Osim pisanja i pripravaka tuđih scenarija, napisao je ukupno svojih šest, od kojih su dva prodana u Americi. 2005. g. dobio je nagradu Njemačke države za najbolji scenarij godine. Najčešće glumi u njemačkim serijama, filmovima i reklamama. Alain je do sada snimio preko 80 reklama diljem svijeta ali najistaknutija je ona za Old Spice, Irresistible (Wolfthorn) iz 2013. koja je predstavljanje imala u finalu Super Bowla. 2014. odlazi živjeti u Pariz, a 2015. dobiva priliku glumiti u filmu produkcije Luc Bessona.

Posljednih godina Alain je sudjelovao na projektima globalne razine; u novoj seriji SPIDES koja se emitira u 160 zemalja širom svijeta imao je jednu od glavnih uloga, a imao je također ulogu u novoj Netflix seriji ‘Tribes of Europe’ – najvećoj produkciji u EU 2020.

Ivan Robert Sertić, glumac, Bonn

Ivan Robert Sertić je njemački glumac, redatelj i producent hrvatskog podrijetla. Sertić je rođen je u Bonnu, a danas živi i radi u Kölnu. Igrao je u brojnim filmovima i TV serijama uz poznate glumačke kolege poput Tila

Schweigera i Iris Berben. Zapažen nastup je imao i u poznatom kazalištu „Millowitsch” u Kolnu. Više od 12 godina bio je stalni član glumačke postave WDR-ove serije „Die Anrheiner”. Igrao je vodeću ulogu u BBC seriji „Deutschland Plus“ i postao poznat internacionalnoj publici. Otkriva kako češće dobiva uloge stranaca zbog svog podrijetla. Želja mj je dobiti ulogu u filmu s temom Science Fiction. U filmu bi putovao kroz vremeplov u prošlost, u „zlatno“ doba Hollywooda. – Samo bih pustio da duh toga vremena djeluje na mene – govori Ivan Robert Sertić.

Julijan Himmelbauer, redatelj, Željezno, Austrija

Mr. Julijan Himmelbauer je redatelj i profesor latinskog jezika u gimnaziji u Željeznom. Prošle je godine dobio kulturnu nagradu gradišćanskih Hrvata „Mini-Metron”, koju Hrvatski centar u Beču svake godine dodjeljuje mladim naraštajima za očuvanje hrvatskog jezika, kulture i identiteta. Predsjednik je i kazališnog društva „Dugava” u Pinkovcu. Posebno se ističe u radu s djecom i mladima u domaćem Pinkovcu, prvenstveno na hrvatskom jeziku. Još 2015. godine je na pozornicu postavio skečeve sabrane u knjizi – Pominjamo se – koju je izdalo Hrvatsko koji nisu dobili ništa. Stoga bi svoj novac podjelila njima!” – kulturnom društvu iz Željeznog. Uz ostalo, Julijan Himmelbauer je adaptirao i Dickensovu priču – A Christmas Carol – engleskog pisca Charlesa Dichensa, onako kako je on mislio da je dobro za pinkovačku pozornicu, gdje je i izvedena krajem 2017. godine. S romanom – Gospodin Claude i njegove kćeri je kazališna skupina Dugava prije dvije godine gostovala u Beču i više hrvatskih sela u Gradišću”.

Mišel Matičević, glumac,Berlin

Njemačkih glumac hrvatskog podrijetla Mišel Matičević ima jednu od glavnih uloga u Netflixovoj seriji “Terra Vision” koja će se prikazivati sredinom 2021.godine. Riječ je o seriji koja prati priču o početku Interneta i bitci mladih programera računala protiv Googlea koji su izmislili algoritam “Google Earth”. Osim serije, Mišel Matičević je na Filmskom festivalu u Berlinu, održanom početkom ožujka, malo prije početka pandemije koronavirusa, predstavio svoj novi film “Egzil’”, redatelja Visara Morine, podrijetlom s Kosova. Mišel živi u Berlinu,gdje je i rođen. Zahvaljujući roditeljima vrlo dobro govori hrvatski jezik, nastoji što češće otići u Hrvatsku i priželjkuje glumiti na hrvatskom jeziku u nekom hrvatskom filmu. Mišelovi roditelji Anka i Ivan su 1968.godine iz Slavonije stigli u Njemačku, nadajući se kako će ondje ostati samo nekoliko godina. Ispalo je drugačije, ostali su do danas, 1970. rodio se Mišel. Poznati glumac je dosad snimio više od 90 filmova i serija, za sebe kaže da je radoholičar te kako je već u djetinjstvu znao da će se baviti glumom. Imao je podršku roditelja koji su mu rekli neka radi što hoće, samo neka to radi dobro i s voljom. Glumac je dobitnik nekoliko nagrada, a 2009.godine je u izboru Večernjakova domovnica proglašen najpopularnijim glumcem u hrvatskom iseljeništvu.

Marijana Dokoza, Snježana Herek, Zvonko Bosnić

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

1,063ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

Najnovije