11.6 C
Zagreb
8.9 C
Zürich
Utorak, 18 svibnja 2021
spot_img

Inicijativa hrvatskih udruga ONE CROATIA pomaže Banovini

Rancho Santa Margarita, Kalifornija, 26. travnja 2021. – Na svečanosti održanoj u Sisku, predstavnici inicijative ONE CROATIA, koja okuplja hrvatske udruge širom svijeta, danas su predali donaciju, koju čine vozilo hitne pomoći za ispostavu hitne medicinke službe u Petrinji, zatim uređaj za anesteziju, koji ujedno može poslužiti i kao respirator, za bolnicu “dr. Ivo Pedišić” u Sisku, kao i zaštitnu opremu za građevinske stručnjake Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo, procjenjenu na 225.000 američkih dolara (ili približno 1.500.000 hrvatskih kuna). Financijska podrška ovoj humanitarnoj akciji stigla je iz 33 različite zemlje širom svijeta. Na svečanom predstavljanju donacija bili su prisutni predstavnici veleposlanstava Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije i Japana, budući da njihovi državljani – hrvatska dijaspora – zajedno s Hrvatima u domovini i drugim zemljama čine JEDNU HRVATSKU.

Dio današnje donacije usmjeren je pomoći u uspostavi Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo. U centru volontiraju brojni građevinski inženjeri. Nakon potresa ostavili su obitelji i poslove kako bi pružili stručnu pomoć Banovini. Nekoliko ih je ozlijeđeno, kad su se tijekom procjena oštećenja, na njih srušili zidovi i stropovi.

“Ova donacija jakni za inženjere došla je u pravom trenutku kao velika pomoć jer su specijalno dizajnirane za preglede oštećenja. Osim toga, jakne pomažu da naši inženjeri budu prepoznati i priznati kao i ostale vrijedne službe”, rekao je dr.sc. Josip Atalić, osnivač i predsjednik Centra.

Ostale donacije usredotočene su na medicinsku opremu. “Ova donacija vozila hitne pomoći nam je vrlo vrijedna jer bez vozila naši medicinski timovi ne mogu doći do onih koji se suočavaju s hitnim medicinskim situacijama”, rekao je dr. Tomislav Fabijanić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije. Ovo je tek drugo vozilo u županiji koje ima pogon na sva četiri kotača i može doći do sela i zaseoka u brdskim područjima. Sličan osjećaj izrazio je i dr. Tomislav Dujmenović, ravnatelj bolnice u Sisku. “Situacija u našoj bolnici je teška. Današnja donacija anesteziološkog aparata pomoći će bolnici, ne samo da se vrati u normalno funkcioniranje, već i da napreduje”, rekao je Dujmenović.

Do danas je inicijativa ONE CROATIA prikupila oko 225.000 američkih dolara, a sredstvima upravlja Zaklada Udruženja hrvatsko američkih stručnjaka – ACAP (Association of Croatian American Professionals). Filozofija davanja uključuje izravni rad direktno s osobama na terenu u određivanju konkretnih potreba. To omogućuje transparentnost prema donatorima te uvid u način korištenja sredstava za pomoć potrebnima. Gospodin Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, istaknuo je kako je sjajno vidjeti jedinstvo Hrvata kao genezu ove inicijative.

Predsjednik zagrebačkog ogranka ACAP-a, Don Markušić, ističe: “Zajedništvo i zajednički rad, stalne su teme gdje god se danas osvrnem. Hrvati se udružuju kad god je to potrebno kako bi pomogli svojoj naciji i kako bi slavili svoju naciju. Danas ste čuli kako je započela inicijativa JEDNA HRVATSKA, no ja bih rekao da ona postoji oduvijek.”

O inicijativi One Croatia doznajte više na CROAMPRO

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

1,098ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

Najnovije