14.8 C
Zagreb
12.2 C
Zürich
11.9 C
New York
11.4 C
Buenos Aires
22.2 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

Švicarska – Povratak u normalu i planiranje prijelazne faze do proljeća 2023.

Savezno vijeće okončava posebnu situaciju. U petak, 1. travnja 2022.g. prestaje obveza izolacije zaraženih i obveza nošenja maske u javnom prijevozu i zdravstvu.

Federalno vijeće je ukidanje mjera obrazložilo da “zahvaljujući visokoj razini imunizacije stanovništva” posljednjih tjedana nije došlo do značajnijeg povećanja broja oboljelih od Covida 19 na jedinicama intenzivne njege. “Mala je vjerojatnost da će javno zdravlje biti ugroženo u narednim mjesecima”, stoji u priopćenju. Besplatni testovi još su uvijek mogući. Prema Saveznom zavodu za zdravstvo (BAG), svatko tko ima simptome trebao bi ostati kod kuće.

Naime, Vlada je odlučila 1. travnja 2022.g. ukinuti obvezu izolacije zaraženih i nošenja maski u javnom prijevozu i zdravstvenim ustanovama. Osim toga, aplikacija Covid će biti privremeno onemogućena. Troškovi ponavljanih testova u kampovima više neće biti pokriveni.

“Mislim da je nakon dvije godine u kriznom režimu stvarno vrijeme da se okončaju mjere”, rekao je ministar zdravstva Alain Berset medijima u Bernu.

Budući sezonski korona valovi

Unatoč povratku u takozvanu “normalnu situaciju”, prema Zakonu o epidemijama, pandemija nije gotova. Prema Saveznom vijeću, daljnji tijek se ne može pouzdano procijeniti. Korona virus najvjerojatnije neće nestati, već će postati endemski. “Može se očekivati ​​da će u budućnosti biti i sezonskih valova bolesti.”

Prijelazna faza s povećanim oprezom i odgovornošću sada je naznačena do proljeća 2023. godine. Strukture se moraju održavati u mjeri u kojoj federalna vlada i kantoni mogu brzo reagirati na nova događanja. To se prije svega odnosi na testiranje, cijepljenje, praćenje kontakata, praćenje i obvezu bolnica da izvještavaju.

Odgovornost kantona

Savezno vijeće izradilo je temeljni dokument za ciljeve i precizne zadatke ove faze. Dokument će biti u konzultacijama s kantonima, socijalnim partnerima i parlamentarnim povjerenstvima do 22. travnja.

Glavnu odgovornost za mjere zaštite stanovništva od travnja će opet snositi kantoni. To predviđa Zakon o epidemijama, koji je biračko tijelo usvojilo 2013. godine.

 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije