13.9 C
Zagreb
12.9 C
Zürich
12.9 C
New York
13.8 C
Buenos Aires
23.6 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

Novi mjuzikl Hrvatskog kazališta u Švicarskoj – ČEKAJUĆI USKRSNUĆE

Za korizmeno i uskrsno vrijeme Hrvatsko kazalište u Švicarskoj ponovno je stavilo na svoj repertoar jednu originalnu predstavu. To je glazbeno-poetsko skazanje “ČEKAJUĆI USKRSNUĆE”, koje na mjestimice šokantan način povezuje Isusovu i ljudsku muku s plodovima spasenja i uskrsnuća.

Koliko se god u mjuziklu prvenstveno prikazuje Isus u živo na križu, uz njega su i dvojica jadnih ljudi, Dizma i Gestas, također u živo na svojim križevima i sa svojim sudbinama. Tematizirana je i vidljiva i vjerojatno jedina crkvu na svijetu koja je posvećena jednome razbojniku, i to sagrađena u jednom gradu u Hrvatskoj. Uloga liječnice govori nam što se fiziološki događa s čovjekom koji tako raspet umire šest sati na križu, a zborovi završavaju ovo prikazanje sa željom pjevajući “u tebi sve što je dobro nek’ uskrsne, procvjeta”.

Ovo neobično glazbeno-poetsko skazanje svojim pjevanjem vrlo značajno isprepliću i predočavaju brojni pjevači, među njima Ansambl Lado, Oktet Chorus Croaticus, Zlatan Stipišić Giboni, kvartet Moses, Ivo Andrijašević, fra Šito & Singers, Zbor mladih HKM Solothurn, a izvrsna je i cijela glumačka ekipa. Tekst i glazbu potpisuju; fra Šito, glazbene aranžmane Ivica Murat, kamere Zvonko i Matijas Knežević.

U mjuziklu sudjeluje više od stotinu pjevača, glumaca i svih drugih sudionika koji su omogućili da se ovo postavi na scenu. Jedna verzija skazanja ČEKAJUĆI USKRSNUĆE prevedena je i titlovana na njemačkom, pa tako sve većim interesom švicarskih crkvenih ustanova dolazi i do švicarske publike.

Foto: Screenshot Video ČEKAJUĆI USKRSNUĆE 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije