16.6 C
Zagreb
13.1 C
Zürich
-0 C
New York
15.7 C
Buenos Aires
21.7 C
Melbourne
Četvrtak, 30 ožujka 2023
spot_img

Dan žena – zašto ga obilježavamo?

Međunarodni dan žena slavi se diljem svijeta 8. ožujka. Toga dana obilježavaju se i slave ekonomski, politički i socijalni uspjesi svih žena svijeta.

Ukoliko nas često posjećujete, vjerojatno ste primjetili kako ovaj portal uglavnom uređuju žene. Nismo mi neke feministice koje će neprestano pričati o pravima žena, ali ipak volimo istaknuti koliko je zapravo žena jaka društvena karika i kako može značajno doprinositi društvu. Jednostavno volimo slaviti ženu i malo nas je bocnulo u srcima kada smo čule omalovažavajuće komentare na obilježavanje Međunarodnog dana žena. To nas je navelo na malo istraživanje i pisanje ovog teksta kako bi objasnili, svima koji ne znaju, što zapravo obilježavamo ovim praznikom.

U početku se ovaj dan nazivao “Međunarodni dan radničkih žena” i obilježavao se kao socijalistički politički događaj. Kasnije se proširio i  postao dio kulture mnogih zemalja. Ovaj dan predstavlja dan borbe, dan izlaska iz patrijarhalnih okvira reakcionarne povijesti koja je žene stoljećima tretirala kao građane drugog reda.

Prvi Dan žena proslavljen je 28.2.1909. godine u SAD-u nakon deklaracije Socijalističke Partije SAD-a. Iduće godine organizirana je “Međunarodna konferencija žena”.

Inspirirani od strane američkih socijalista, njemački socijalisti Luise Zietz i Clara Zetkin predložili su proglašenje “Međunarodnog Dana Žena” kao dan borbe za jednaka prava i prava žena da glasaju. 18. ožujka 1911., dan je obilježen u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Diljem tadašnje Austo-Ugarske organizirano je čak 300 demonstracija. U Beču su žene masovno izašle na ulice i nosile transparente koji odaju počast žrtvama Pariške Komune.

1913. godine u Rusiji žene su proslavile dan zadnje nedjelje u veljači (prema julianskom kalendaru). 1917. u Sankt Petersburgu je obilježen “Dan žena”, zadnja nedjelja u veljači bila je tada, prema gregorijanskom kalendaru, 8. ožujak. Tada je izbila i “Februarska Revolucija”. Odmah nakon Oktobarske revolucije iste godine, Aleksandra Kollontai zatražila je od Lenjina da se službeno uvede “Dan žena” što je i učinjeno.

Kada je dan kasnije postao i praznik, sovjetske vlasti dale su proglas u kojem je stajalo: “Praznik se proglašava u ime izvanrednih podviga sovjetskih žena u izgradnji komunističkog društva, u ime njihove obrane domovine za vrijeme Velikog Patriotskog Rata (op.a. Drugi svjetski rat), njihovog herojstva i nesebičnosti na fronti i u pozadini – Dan se također proglašava u ime doprinosa žena u jačanju prijateljstva među ljudima i u ime njihove borbe za mir”.

Žalosna istina je da se ovaj bitan dan još uvijek poistovjećuje s komunizmom, te je zbog toga bio izostavljen u kalendarima nekih zemalja koje nastoje zaboraviti svoju prošlost.

Danas, više no ikad, važno je podsjetiti kako sva prava, koja žene danas imaju, nisu bila jednostavno “data”, za njih su se morale izboriti, a ta borba često je bila žestoka i teška.
Danas ponovno svjedočimo temeljitom revizionizmu koji ženu ponovno gura sve dublje u okove patrijarhalnog sistema. Žene se nerijetko predstavlja kao “objekt”, njihov simbol često postaje predmet marketinških kampanja čiji je jedini cilj maksimizirati profit na temelju iskrivljene slike seksualnosti.

Ženama se agresivno nameće materijalistička potrošačka ideologija, još od malih nogu promoviraju im se vrijednosti koje sugeriraju kako se sve u životu svodi na fizičku ljepotu, praznu vanjštinu i podobnost “jačem” spolu.

Upravo zato, portal “Moja Domovina” svim ženama želi sretan Dan žena, a Vi, dragi naši muškarci, pokažite svoju snagu tako što ćete podržati, zaštititi i koračati ravnopravno uz svoje dame.

Dio teksta preuzet je s portala www.advance.hr

 

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

984ObožavateljiLajkaj
339SljedbeniciSlijedi
35SljedbeniciSlijedi
98PretplatniciPretplatiti

Najnovije