13.7 C
Zagreb
11.8 C
Zürich
13.1 C
New York
9.5 C
Buenos Aires
23.5 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Predstava Gradskog kazališta mladih Split u Stuttgartu

U subotu 22. travnja 2023.g., u prostorijama Centra hrvatske nastave u Stuttgartu održala se kazališna predstava Gradskog kazališta Mladih Split pod nazivom “Hrvatski izumitelji”, dinamičan i zanimljiv dramski tekst spisateljice Nine Horvat.

U duhovitim nadmetanjima dvaju likova: sportski orijentirane i vrckave Slavoljube i njenog prijatelja, samozatajnog štrebera Ruđera, saznajemo brojne zanimljive činjenice o izumiteljima i izumiteljicama hrvatskog porijekla.

Iako Slavoljuba na početku misli da hrvatskih izumitelja nema puno, Ruđer joj dokaže da ih ima daleko više nego bi itko mogao misliti. Kroz njihove dopadljive igre, u kojima ima i ponešto ljubavnih simpatija, Ruđer nauči Slavoljubu da hrvatski inovatori stoje iza mnogih nama poznatih stvari. Od Cepelina do penkale, od padobrana do torpeda – kroz zabavne priče, Slavoljuba će otkriti da su naši izumitelji obogatili svijet mnogim sjajnim i korisnim izumima. 

Ovaj dramski tekst gledateljima je donio niz vrlo zanimljivih aspekata. Prije svega, upoznao ih je s činjenicom da je Hrvatska uistinu dala svijetu začuđujuće velik broj izumitelja i inovatora te ih je upoznala s njihovim sudbinama kroz duhovite biografske crtice. 

Uz to, prezentirajući takve znanstvene doprinose, kod mladih se probudila inspiracija, a ponudile su im se priče koje vrednuju hrabrost i viziju, koje govore o ljudima koji su bili ispred svog vremena. Priče o hrvatskim izumiteljima djeci dokazuju da su inovatori, izumitelji i znanstvenici dolazili i iz malih sredina, iz običnih obitelji i da su za njihov uspjeh najzaslužniji bili upravo znatiželja, neumorno istraživanje i učenje, ali i mašta, a ne prihvaćanje ograničenja.

Autor: Marija Borović

POVEZANI ČLANCI

Najnovije