14.1 C
Zagreb
12.3 C
Zürich
15.2 C
New York
15.3 C
Buenos Aires
28.6 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

L’altra lingua, drugi jezik i prvi čovjek književnosti

Biti umjetnik pisane riječi, biti daleko od kuće, a ne odustati, ni iz čega ponovno sve stvoriti, naučiti jezik koji majka ne priča i na njemu stvoriti impresivna literarna djela, bila je prošli tjedan (21./22.06.2023.) tema švicarskog glavnog grada.

Jezik koji moja majka nije pričala može postati i materinji jezik. Tako je to bilo i ovaj tjedan u Bernu s poznatim autorom Usamom Al Shahmanijem. Migrantice i migranti sudjelovali su u dvodnevnom tečaju pisanja (na njemačkom jeziku), dijelu bogate ponude Babel-Literarnog festivala Bellinzona. Program književnog pisanja odvija se u knjižnici Kornhaus, traje do studenog, a raspodijeljen je u tri dvodevna dijela, upravo održan lipanjski dio, potom rujanski i naposlijetku završni u jesen kada će biti i javna čitanja, predstavljanja napisanih radova. 

Književnik Al Shahmani običan je čovjek neobične životne priče, nadasve nadaren stvaralac prekrasnih romana. Njegov put emigracije obilježio je bijeg iz Iraka, gubitak članova obitelji, ali i metamorfoza koja ga je u Švicarskoj dočekala. Biti umjetnik pisane riječi, biti daleko od kuće, a ne odustati, ni iz čega ponovno sve stvoriti, naučiti jezik koji njegova majka nije pričala i na njemu stvoriti impresivna literarna djela, samo su dijelovi Al Shahmanijeve bogate biografije. Upravo se na prošlotjednom prvom dijelu tečaja u knjižnici Kornhaus i raspravljalo o jeziku kao dijelu čovjekovog identiteta. Materinji jezik zamijenjen je prvim jezikom koji može biti i naučen. Jezik bez cenzure, bez ograničavanja i kažnjavanja jedini je jezik slobode i mira, bez obzira je li urođen ili naučen. 

Pod vodstvom Al Shahmanija objašnjena je sistematika jezika, odrađeni su uvodi novonastalih priča, a polaznici uvedeni u kreativan svijet pisanja na naučenom jeziku. Najvažnije od svega, sklopljena su nova prijateljstva, vođeni veoma zanimljivi razgovori i dogovoreni novi projekti. Tečaj pisanja L’altra lingua (drugi jezik) ispunio je svoju svrhu. Usama Al Shahmani (još je jednom) inspirirao doseljenike i svojim primjerom dao motivaciju spisatelju da se odvaži i misli pretoči na papir, bez straha od predrasuda i diskriminacije. Nešto što svi migranti mogu dobro razumjeti; važnost otvaranja dijaloga o jednakim pravima i pravilima igre za sve. 

U rujnu slijedi nastavak druženja, nastavak započetih priča i nastavak ugodnih razgovora u još ugodnijem društvu. A, poznaje Usama i Hrvatsku, pa je tako i bacio pogled na Moja Domovina portal. Preostaje pričekati kraj ljeta i saznati jesu li očekivanja ispunjena. 

 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije