14.8 C
Zagreb
12.2 C
Zürich
11.9 C
New York
11.4 C
Buenos Aires
22.2 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

Martinac opet proslavio svoj Dan sela

U Martincu pokraj Čazme crkveno zvono opet je okupilo mještane koji su nakon mnogo godina proslavili kao nekad Dan sela i sv. Antuna.

Malo mjesto Martinac, udaljeno nekih 15 km od Čazme u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u subotu 17.06.2023. slavilo je svoj dan, dan svetog Antuna koji je ujedno i Dan sela. Iako u selu živi svega 60 stanovnika, mnogo je onih koji su odselili ali Martinac nose u srcu, vole ga te se rado vraćaju u njega. Dogovorili su se u selu da opet ožive tradiciju održavanja Dana sela i to su ove godine, ujedinjenim snagama organizirali.

S ljubavlju su mještani uredili svoje selo za ovaj dan. Uz cvijeće i dekoracije na staroj školi sagrađenoj 1929. godine ciglom pečenom u ciglani u Martincu oslikana su dva murala. Jedan je od umjetnika – povratnika iz iseljeništva Vlade Franjevića, drugi od umjetnika Franje Matešina iz susjednog sela Bojana.

Stigli su na proslavu Martinčani iz bliza i daleka da bi, kao nekad proslavili svetog Antuna. Svečanost je započela svetom misom koja je održana u prepunoj seoskoj crkvi svetog Martina. Slijedilo je druženje uz bogatu kulinarsku ponudu a rodile su se i nove ideje. Jedna od njih je obnova škole u kojoj bi imali prostor za izložbe, druženja i ostale potrebe mještana. Razišli su se Martinčani s radošću u srcu, sretni i zadovoljni, obećavši jedni drugima da će se tradicija ubuduće održavati svake godine.

Foto: Davor Kirin / Božica Tonković

POVEZANI ČLANCI

Najnovije