15.7 C
Zagreb
10.2 C
Zürich
16.9 C
New York
17 C
Buenos Aires
23.4 C
Melbourne
Utorak, 7 svibnja 2024
spot_img

Švicarska – Nerazumljiva jugoslavenska priča

Ukazanje iz prošlosti, podsjetnik na (očito ne tako davne) dane povijesti, izmiješani gradovi i države, crno na bijelom izdani od stručnih lica. Nekim Švicarcima izgleda još uvijek nerazumljiva jugoslavenska priča.

Naime, u kantonu Sankt Gallen na potvrdi o prebivalištu stoji: Travnik, Republika Srbija i Crna Gora. Javila nam se čitateljica iznenađena tom izmišljenom (bivšom) adresom. Odlučili smo zajedno razjasniti tu preočitu nebulozu. Da unaprijed spriječimo nepotrebno živciranje, reći ćemo odmah kako je Travnik u Srbiji i Crnoj Gori ipak slučajna greška.

Pretpostavljamo da je gospođi u dokumentima te 1988. godine, kada je doselila u Švicarsku pisalo Travnik, SFR Jugoslavija ili jednostavno Jugoslavija. Nakon raspada Jugoslavije, republike su postale države; Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Savezna Republika Jugoslavija koja se sastojala od Srbije i Crne Gore. Nakon nekoliko godina SR Jugoslavija mijenja ime u Srbija i Crna Gora. Tako je nemarno previdjevši sve ostale samostalne države, SFR Jugoslavija u dokumentima preimenovana/promijenjena u SR Jugoslavija, odnosno Srbija i Crna Gora.

Današnje zastave bivših Republika SFRJ – Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Hrvatska

Kako ispraviti greške iz povijesti? Pretpostaviti je kako je jednostavnije promijeniti adresu, nego premjestiti Travnik u Srbiju ili Crnu Goru. Kako? Kojom linijom ići, a izbjeći neugodne razgovore s neinformiranim nadležnima, kao što je bio slučaj s našom čitateljicom.

Mogućnost ispravljanja krivih osobnih podataka nudi Savezni zakon o zaštiti osobnih podataka (Bundesgesetz über den Datenschutz; “DSG”, koji je trenutno u reviziji i na jesen bi trebao stupiti na snagu novi, moderni DSG). Taj zakon se odnosi samo na državne službe na saveznoj razini Švicarske Konfederacije, a koje vode bazu podatka. Članak peti DSG-a predviđa kako onaj tko s osobnim podatcima radi, mora i osigurati ispravnost tih podataka. Spomenuti članak zatim predviđa i da onaj tko obrađuje osobne podatke također mora predvidjeti mjere koje omogućuju implementiranje korigiranja netočnih podataka. Svaka pogođena osoba može zatražiti ispravljanje netočnih podataka. Čl. 25 nadalje govori, ako netko ima „schutzwürgides Interesse” (što se može opisati s aktualnim i praktičnim interesom, a to bi kod naše čitateljice trebao biti slučaj jer ima službeni dokument s krivim podatcima), može od odgovornog saveznog organa zatražiti da se podatci isprave.

Kao što smo naveli, DSG se odnosi na državne službe na saveznoj razini (Schweizerische Eidgenossenschaft). Ali valja napomenuti, kako svi kantoni imaju svoje kantonalne zakone o zaštiti osobnih podataka, tako da se u principu isti zahtjevi za ispravljanjem netočnih osobnih podataka, prema kantonalnim službama ili službama na razini Gemeindena, mogu podnijeti na osnovi kantonalnih zakona o zaštiti osobnih podataka. Tu mogućnost u konkretnom slučaju predviđa i Zakon o zaštiti osobnih podataka Kantona St. Gallena (članak 20). Predlažemo dakle, da se podnese pismeni zahtjev (kantonu ili općini) o promjeni podataka uz priloženu dokumentaciju (najjednostavniji dokaz kao na primjer Internet stranica ili podatak o, u ovom slučaju, zemljopisnom položaju Travnika iz Wikipedije, te sve gore navedeno o povijesti raspada SFRJ). Nadalje, postavlja se i pitanje jesu li tako izdani dokumenti i potvrde pravovaljani? Nisu ako se njima dokazuje mjesto bivšeg prebivališta.

Možda smo vas sada malo i zbunili pravnim činjenicama, zato apeliramo da provjerite kakvo je stanje kod vas. Potaknuti iskustvom naše drage čitateljice, otvaramo dijalog i molimo vas da se javite u redakciju našeg portala s vašim iskustvima. Stojimo vam, kao uvijek, na usluzi i nadamo se pronalasku rješenja kako bi se sve eventualne buduće neugodnosti izbjegle.

Naš kontakt: info@moja-domovina.net

POVEZANI ČLANCI

Najnovije