14.8 C
Zagreb
12.2 C
Zürich
11.9 C
New York
13.8 C
Buenos Aires
23.6 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

ZA-JEDNO.HR –  Projektima i partnerstvom za bolje povezivanje iseljeništva

Humanitarna udruga “fra Mladen Hrkać” u suradnji s deset partnera provodila je protekle tri godine projekt ZA-JEDNO.HR – zaJEDNO srce, jedna duša, jedna HRVATSKA. Projekt ima za cilj istražiti, analizirati i poboljšati uvjete za povratak hrvatskog iseljeništva u Hrvatsku te iskoristiti njihov potencijal za društveni, ekonomski i kulturni razvoj zemlje.

Jedan od ključnih partnera u ovom projektu je Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, koji je pružio važan doprinos kroz provedbu znanstvenih istraživanja i izradu stručnih radova o hrvatskom iseljeništvu. Ova istraživanja i objave radova imaju za cilj pomoći u ostvarenju jednog od glavnih ciljeva projekta, a to je razumijevanje suvremenih društveno-gospodarskih potreba i potreba iseljenika te provedba znanstvenih istraživanja u području iseljeništva kao poticaja za razvoj u Republici Hrvatskoj.

Projekt potiče znanstvena istraživanja i suradnju između različitih sektora kako bi se pozitivno utjecalo na razvoj hrvatskog iseljeništva i njegov doprinos društveno-ekonomskom razvoju u Hrvatskoj.

Jedan od ključnih aspekata ovog projekta je izrada smjernica za razvoj javnih politika utemeljenih na dokazima. Cilj ovih politika je poboljšati uvjete za povratak članova druge i treće generacije iseljenika u Hrvatsku te iskoristiti njihov potencijal za gospodarski, društveni i kulturni razvoj zemlje. Kroz tri debatne radionice koje su se održale tijekom lipnja i srpnja 2023., sudjelovalo je najmanje 16 predstavnika organizacija hrvatskih iseljenika iz cijelog svijeta.

Na prvoj debatnoj radionici analizirani su postojeći policy dokumenti i potrebe hrvatskih iseljenika, s posebnim naglaskom na mlade. Sudionici su razmatrali Zakon o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te Nacionalni plan razvoja odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske do 2027. kako bi identificirali praznine u postojećim politikama te potrebe koje nisu dovoljno zadovoljene. Isto tako, raspravljeno je o rezultatima istraživanja provedenih među hrvatskim iseljenicima kako bi se bolje razumjele njihove potrebe i kako bi se pružila podrška u definiranju novih javnih politika.

Ključni zaključak ove radionice bio je da postoje nedostatne javne politike usmjerene prema mladima u hrvatskom iseljeništvu, osobito prema potomcima hrvatskih iseljenika i mladima koji su se iselili tijekom posljednjih nekoliko desetljeća. Sudionici su istaknuli da mladi iseljenici često zadržavaju svoju povezanost s domovinom te osjećaj ponosa zbog svog identiteta. S druge strane, oni su mobilni, spremni na nove prilike i otvoreni za poslovne mogućnosti u drugim zemljama, što bi moglo potaknuti povratak, ulaganje i poslovnu suradnju s Hrvatskom.

Poziv na završnu konferenciju

Nositelj projekta, Udruga fra Mladen Hrkać, poziva sve zainteresirane na završnu konferenciju projekta zaJEDNO srce, jedna duša, jedna Hrvatska, koja će se održati 19. rujna 2023. s početkom u 13:00 sati velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu. Na ovoj konferenciji će se predstaviti rezultati projekta, a također će se raspravljati o ključnim informacijama vezanim uz provedena znanstvena istraživanja koja su doprinijela razumijevanju uloge iseljeništva u gospodarskom razvoju i kulturnom identitetu Republike Hrvatske.

Projekt zaJEDNO srce, jedna duša, jedna Hrvatska, sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda, predstavlja vrijedan napor u jačanju veza između Hrvatske i njenog iseljeništva te u korištenju potencijala iseljenika za zajednički prosperitet. Svi zainteresirani su pozvani sudjelovati i podržati ovaj projekt te doprinijeti boljoj budućnosti Hrvatske.

Za više informacija i potvrdu sudjelovanja, kontaktirajte info@humh.hr ili +385 98 452989.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije