26.5 C
Zagreb
21.1 C
Zürich
17.5 C
New York
7.4 C
Buenos Aires
26.5 C
Melbourne
Subota, 18 svibnja 2024
spot_img

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata u Los Angelesu

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Sv. Ante u Los Angelesu, 19. studenoga 2023. održano je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Renee Pea, generalna konzulica Republike Hrvatske obratila se govorom u kojem je istaknula kako Vukovar, kao grad heroj i grad heroja, ima posebno mjesto u srcima svih Hrvata. Naglasila je kako se s posebnim pijetetom i dubokom zahvalnošću sjećamo svih onih koji su se borili i dali život za našu Domovinu. Istaknula je važnost kulture sjećanja i noviju hrvatsku povijest koja se mora prenijeti i na nove hrvatske državljane koji će biti inaugurirani u hrvatsko državljanstvo, nakon čega je održana ceremonija svečane prisege kojom je čak 52 nova hrvatska državljana službeno primljeno u hrvatsko državljanstvo.

Uslijedilo je predstavljanje projekta “Vječno hvala” platforme Spiritus, digitalne aplikacije koji ulazi u drugu godinu, a s ciljem digitalizacije životnih sjećanja i priča naših branitelja i civila izgubljenih tijekom Domovinskog rata.

Prezentaciju je održala Miryana Joksovic, Hrvatica iz Karlovca, koji trenutno kao menadžerica radi u Silicijskog dolini u Kaliforniji. Prikazan je i sažetak HRT-ove dokumentarne serije “Njezina strana priče”, autora Borne Marinića o vukovarskim braniteljicama, koji opisuje život u Vukovaru i ratne priče tri iznimno hrabre žene. Nakon toga se uživo iz Vukovara putem videolinka javila Mirjana Semenić Rutko, braniteljica Domovinskog rata i liječnica koja je govorila o svojim iskustvima kao i slabo poznatoj, ali vrlo značajnoj aktivnoj ulozi žena u Domovinskom ratu koje su s puškom u ruci branile domovinu, te radile i kao liječnice, medicinske sestre, ratne izvjestiteljice, itd.

Autor: Nada Pritišanac Matulich / Foto: John Marich

POVEZANI ČLANCI

Najnovije