13.9 C
Zagreb
12.9 C
Zürich
12.9 C
New York
15 C
Buenos Aires
25.7 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

Intervju – Naše šume danas, za bolje i zdravije društvo sutra

Zagreb – Svi putevi ovoga tjedna vode u Splitsko – dalmatinsku županiju gdje će se od 10. – 13. travnja 2024., održati 6. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu.

Kongres će ugostiti više od 300 sudionika iz 20-ak europskih država. Da u hotelu Le Meridien Lav svaki detalj savršeno funkcionira, zaslužni su Organizatori, Pokrovitelji i Partneri, među kojima je i zlatni sponzor nadolazećeg Kongresa,Hrvatske šume d.o.o.
Stanovništvo i sveopću javnost Hrvatske šume d.o.o. vide kao glavnog partnera u očuvanju i zaštiti naših šuma i razvitku ruralne zajednice. Ruralni krajevi Hrvatske oduvijek su bili spona lokalnog stanovništva sa šumom, bilo gospodarski, bilo vezano za blagodati koje im šuma pruža u svakodnevnom životu. S obzirom da je slogan nadolazećeg Kongresa “Održiv, digitalan, uključiv”, idealan primjer je djelokrug rada Hrvatskih šuma d.o.o.

“Plansko gospodarenje šumama i šumskim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske, a koje se temelji na više od 250 godina dugoj tradiciji, temeljna je djelatnost Hrvatskih šuma d.o.o. Kako u posljednje vrijeme u javnosti sve više raste svijest o šumama kao važnom savezniku u borbi protiv klimatskih promjena, ali i kao nezaobilaznom čimbeniku u očuvanju vlastita zdravlja kroz općekorisne funkcije šuma, otvaramo se javnosti i kao poduzeće koje ulaže u druge segmente kao primjerice turizam, hortikulturu, rasadničarstvo, uzgoj maslina i smokava, objekte ugostiteljskog tipa, šumsko – poučne staze edukativnog i rekreativnog karaktera, šumarske muzeje u kojima se prikazuje šumarstvo kroz povijest i drugo. Šuma samo po sebi i jest turistička atrakcija. U vremenu kada se živi užurbanim načinom života, stvaranje inovativnih turističkih doživljaja koji ističu ljepotu i raznovrsnost hrvatskih šuma naš je cilj. Benefitima šuma u području turizma smatra se promocija održivog turizma, očuvanje prirodnih resursa, stvaranje radnih mjesta u ruralnim područjima te poticanje ekonomske aktivnosti kroz raznolike turističke ponude, gore spomenute”, istaknuo je Nediljko Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma d.o.o.

Malo koja druga struka s ovih prostora može se pohvaliti tradicijom dužom od 250 godina kontinuiranoga djelovanja po postulatima koji kako su vrijedili na početku, vrijede i danas. Ono što je vrlo važno napomenuti je da su šumari kroz cijelo to vrijeme održali šumu – i u kvalitativnom i u kvantitativnom smislu – ne samo kao izvor sirovine, već i kao prirodan ekosustav u kojemu uredno djeluju sve njegove općekorisne funkcije. “Hrvatske šume d.o.o. u suradnji s drugim šumarskim institucijama provode aktivnosti koje obuhvaćaju praćenje stanja šumskih ekosustava kako bi se osiguralo da ostanu zdrave i vitalne za buduće generacije. Sve ove mjere usmjerene su prema ideji da šume nisu samo resursi za sadašnje generacije, već da su tek posuđene od naših predaka, a naša je odgovornost njihovo očuvanje i predati ih zdravima generacijama koje dolaze“, ističe Dujić.

Uz brojne sadržaje koje nude, na pitanje koji su najpopularniji dijelovi turističke infrastrukture, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. odgovara: “Najpopularniji dijelovi turističke infrastrukture Hrvatskih šuma d.o.o. uključuju raznovrsne sadržaje koji privlače posjetitelje svih dobnih skupina. U ponudi su ugostiteljski objekti s mogućnošću noćenja te raznovrsnom gastronomskom ponudom s naglaskom na lovačke specijalitete ili one od šumskih plodova, okruženi izuzetnom prirodnom ljepotom šuma, potoka i jezera. Hrvatske šume d.o.o. samostalno ili u suradnji s partnerima izradile su oko 40 šumsko – poučnih staza koje omogućuju aktivno istraživanje šuma u sklopu kojih su i dječja igrališta od drveta koja pružaju obiteljsku zabavu. Dio ponude svakako su i lovački domovi koji podržavaju lovni turizam. Također, u našoj turističkoj ponudi imamo dva Šumarska muzeja – u Bošnjacima i u Krasnu. Oba muzeja privlače veliki broj posjetitelja, a izložbeni prostori obogaćeni su povijesnim i tradicionalnim predmetima, fotografijama i zapisima vezanim za šumarstvo nekad i danas, s konstantnim unaprjeđenjem ponude u skladu s tehničkim inovacijama. Ništa manje interesantni su i naši rasadnici s velikom ponudom hortikulturnog drveća, grmlja i cvijeća, prigodni za uređenje okućnica i vrtova, ali i hotelskih i apartmanskih naselja, kao i naši maslinici, maslinik „Frančeskija” u Istri i maslinik „Vlake” iznad Skradina, u kojima se proizvodi vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, već prepoznato na tržištu. Svi ovi elementi pridonose privlačnosti šuma kao turističke destinacije te potiču ruralni razvoj turizma“, objašnjava Nediljko Dujić.

Uz sve navedeno, mozaik rada Hrvatskih šuma d.o.o. obuhvaća i brojne edukacije te edukativne kampanje i programe, partnerstva s lokalnim zajednicama, organizacijama civilnog društva, turističkim operaterima kako bi se zajednički razvijale ponude i promovirala odgovorna posjeta šumama. I za kraj, predsjednik Uprave Nediljko Dujić je zaključio: “Naš primarni zadatak je potrajno gospodarenje našim najvrjednijim prirodnim resursom – našim šumama, jer jedino tako možemo ostvariti i sve gore nabrojane ciljeve. Naše šume danas, za bolje i zdravije društvo sutra!“

POVEZANI ČLANCI

Najnovije