13.9 C
Zagreb
12.9 C
Zürich
12.9 C
New York
13.8 C
Buenos Aires
23.6 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

1100. obljetnica Hrvatskog kraljevstva

Obilježavanje 1100. obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva – poziv za potporu projektima Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”

Hrvatsko kraljevstvo, uzdignuto na ponosnom stijegu povijesti, tkalo je svoje niti kroz vremena, ostavljajući neizbrisiv trag u baštini hrvatskoga naroda. Na temelju slobodne interpretacije povjesničara, 925. godina označena je kao godina krunjenja prvog hrvatskog kralja Tomislava. Za vrijeme vladanja kralja Tomislava, Hrvatsko Kraljevstvo doseglo je vrhunac teritorijalne i političke moći, koje je u to vrijeme obuhvaćalo veći dio današnje Hrvatske, dijelove Bosne i Hercegovine te dijelove današnje Srbije.

Godine 1925. proslavila se 1000. obljetnica Hrvatskoga Kraljevstva čime se ojačala nacionalna svijest i osnažio hrvatski nacionalni identitet, čiji su tragovi u mnogim gradovima vidljivi i danas.

U rijetkom jedinstvu svih stranaka, Hrvatski sabor je neposredno prije završetka svoga 10. saziva jednoglasno podržao prijedlog Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” i Matice hrvatske da se 2025. godina proglasi “Godinom obilježavanja 1100. obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva”. Prijedlog, potaknut inicijativom Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” i Matice hrvatske, dobio je podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu bio je predlagatelj ove inicijative, koja je usvojena u Hrvatskome saboru i potom službeno objavljena u Narodnim novinama. Ova odluka, jednoglasno donesena sa 127 glasova ZA, predstavlja izraz iznimnog nacionalnog jedinstva.

Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” predstavila je mrežnu stranicu posvećenu obilježavanju 1100. obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva. Putem ove mrežne stranice dostupan je popis projekata koji će trebali biti realizirani tijekom 2024. i 2025. godine kako bi se dostojno obilježila 1100. obljetnica Hrvatskoga Kraljevstva. Projekti uključuju podizanje spomenika, imenovanje autoceste A1 Zagreb-Dubrovnik po kralju Tomislavu, stvaranje glazbeno-scenskih djela, sportske igre, izradu prigodnih suvenira te mnoge druge inicijative.

Financijske potrebe za realizaciju 28 projekata procjenjuju se na oko 600.000 eura. Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” poziva sve zainteresirane pojedince i organizacije da podrže ove aktivnosti svojim donacijama. Detalji za uplatu donacija dostupni su na dnu gore navedene mrežne stranice Družbe.

Važno je istaknuti da, unatoč glavnoj ulozi Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” u organizaciji ovih projekata, ova proslava nije ograničena samo na tu instituciju. U duhu demokracije i otvorenosti, Družba poziva sve zainteresirane institucije i pojedince da doprinesu obilježavanju obljetnice na način koji smatraju prikladnim.

Očekuje nas godina bogata aktivnostima i događanjima koja će oživjeti i proslaviti bogatu povijest Hrvatskoga Kraljevstva. Ovaj zajednički napor odražava duboko poštovanje prema prošlosti i predanost stvaranju bolje budućnosti za sve građane Republike Hrvatske.

Stoga, pridružite se ovoj važnoj inicijativi kako bismo zajedno doprinijeli dostojnom obilježavanju 1100. obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva.

Više informacija: dbhz

POVEZANI ČLANCI

Najnovije