15.5 C
Zagreb
12.9 C
Zürich
5.9 C
New York
17.4 C
Buenos Aires
17.3 C
Melbourne
Petak, 26 travnja 2024
spot_img

Prva misa za mlade u Švicarskoj u Wettingen-u

Koliko puta ste u Međugorju vidjevši mnoštvo raspjevanih mladih djevojaka i mladića slaveći sv.misu poželjeli tako nešto i za naše mlade u Švicarskoj?

Čim sam saznala da će se prva misa za mlade i mlade obitelji održati u subotu 12.11.2016. u Wettingen-u odmah sam se uputila u tamošnju crkvu sv. Ante gdje je u 19.30 sati počela svečana misa.

Sv. misu predvodili su fra Branko Radoš iz HKM Luzern, fra Niko Leutar iz HKM Aargau i fra Vine Ledušić iz HKM Zürich. Misu je pratio vrsni zbor aktualnim duhovnim pjesmama iz domovine uz koje se moglo od srca zapjevati. Izvedena pjesma posvećena Ivanu Pavlu II. izazvala je zasluženi aplauz mladim vrsnim pjevačima i glazbenicima.

Fra Niko je priredio propovijed posebno za mlade. Slikovito je opisao osobe u mračnom tunelu koje razmišljaju da li ponijeti sa sobom kamenje, to jest teret života. Neki su se odlučili uzeti kamen, a neki ne. Međutim na izlazu iz tunela – to jest ulaz u vječni život – vidjevši na svijetlu da su ponijeli drago kamenje, pomislili su da su mogli i više ponijeti, dok ovi bez kamenja žale što uopće nisu ponijeli kamenje.

Međutim onda je kasno i život brzo prođe, te je stoga vrlo važno za mlade kojim će putem zakoračiti; u zagrljaj ovom varljivom svijetu materijalizma ili k poniznosti i skromnosti našeg zaštitnika Isusa Krista.

Poslije mise bili su svi pozvani na međusobno druženje uz grickalice i kolače. Tamo sam srela Veroniku, Anumariju i Kristinu koje su doputovale čak iz Luzerna kao i njihovi prijatelji Tadija i Dominik.

Uz godnu atmosferu doznala sam od voditeljice zbora gosp. Slavke Minarski da se zbor pokrenuo prije godinu dana, kada su počeli smišljati i vježbati repertoar za misu mladih. Misionari fra Branko, fra Niko i fra Vine su odmah prihvatili i podržali prvi duhovni susret za mlade. Ova tri misionara su u razgovorima s mladima spoznali da u našim Hrvatskim katoličkim misijama postoji puno sadržaja za djecu i za starije. Međutim za mlade iznad 15 godina nije dovoljan Rumeni List, koji se održava jednom godišnje, te stoga ne zadovoljava potrebe mladih za duhovnim životom i češćim međusobnim druženjima.

U razgovoru s Ivom i Ninom, djevojkama iz zbora doznajem da su njima posebno drage mise za mlade, jer su nekako življe i veselije, te su se zato pridružile pjevačkom zboru koji od jučer nosi ime “VIS Agape” i u međuvremenu broji 25 pjevača i glazbenika. Ove dvije djevojke u slobodnom vremenu sviraju instrumente te su zato bile itekako zainteresirane prisustvovati u ovom duhovnom projektu za mlade. Može se istaknuti da su svi sudionici; gosp. Slavka sa zborom, misionari, suradnice i časne sestre oduševljeni ovim brojnim odazivom mladih, te su otvoreni za suradnju sa ostalim misijama. Bilo bi poželjno a i cilj da se ovako nešto više puta godišnje održava u katoličkim misijama u Švicarskoj, ističe fra Branko. Dakle pozvani su svi misionari katoličkih misija iz Švicarske podržati ovakve susrete za mlade u svojoj misiji te na taj način promicati duhovnu izgradnju i međusobno druženje naših mladih.

Mi im želimo pri tom naumu puno uspjeha i Božjeg blagoslova.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije