11 C
Zagreb
9 C
Zürich
19.9 C
New York
9.1 C
Buenos Aires
23.8 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

17. Susret ministranata u Švicarskoj – CROMIN 2019.

Na Duhovni ponedjeljak, 10. lipnja 2019. godine, u Maltersu, malom, tihom mjestu u kantonu Luzernu, održao se 17. CROMIN, susret ministranata i dječjih zborova hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj.

Prognoza vremena je bila loša, i nažalost se pokazala istinitom. No, hrvatski narod je potvrdio da je zajedništvo snažnije od svih prepreka, tako da se ovaj divni događaj održao po planu.

Na početku se slavila sveta misa u crkvi St. Martin u centru mjesta. Fra Branko Radoš, misionar Hrvatske Katoličke Misije (HKM) Luzern, koja je organizirala i ovogodišnji CROMIN, pozdravio je sve prisutne i zahvalio svoj djeci i suradnicima misija na velikom trudu, a posebno misijskom vjeću HKM Luzern kao i članovima Croatie Luzern za organizaciju. Zahvale je fra Branko uputio i župi i općini Malters, katoličkoj Crkvi Luzerna i svim medijima, kao i FC Maltersu.

Nazočan je bio i don Tomislav Markić, koordinator za sve hrvatske katoličke misije u dijaspori. Don Tomislav je u svom kratkom obraćanju vjernicima usporedio značenje Duhova, kada su po djelima apostolskim  sišli plameni jezici na svakog apostola, s djecom CROMIN-a, koja predstavljaju mlado duhovsko lice Crkve i čuvaju identitet hrvatskoga naroda. U tom duhu, don Tomislav predao je fra Branku sliku lika našeg blaženog Alojzija Stepinca.

Svetu misu predvodio je fra Antonio Šakota, mladi misionar iz HKM Zürich, koji se pokazao oduševljen velikim brojem mladih lica i, kako je to simpatično izrazio, «starijih mladih lica». Istaknuo je i kako je važno i lijepo ovakav događaj započeti onim najljepšim, svetom misom.

U srca svih prisutnih urezala se propovjed fra Antonia, u kojoj je, uz pomoć dvojice ministranata, simbolično uzeo vodu i vitaminsku tabletu, pokazavši kako se ista polako topi u vodi, što je uporedio s molitvom i svetom Pričesti, kojima Isus Krist ulazi u naš život i kojima osjetimo promjenu u našim životima, koja dolazi – ali polako. Bitna poruka za sve nas bila je ta da mi po naravi uvijek želimo da se promjene stvore brzo, što se često ne ostvari. Najbitinije je biti ustrajan i strpljiv, ali uvijek uz Boga i sa Bogom, kako bi te promjene postale djelo.

Nakon svete mise i kratke pauze, u crkvi je usljedio koncert dječjih zborova. Tako je zbor HKM Ticino otpjevao pjesme «Danas smo sretni» i «Ima jedna duga cesta».

Zbor «Mir i Dobro» iz HKM Bern otpjevao je pjesme «Bože, Tebi pjevam ja» i «Živi, nedaj se», dok je zbor «Anđeli Svjetla» iz HKM Basel uz pratnju harfe izveo «Ti si moj otac, ti si moja mati, prijatelj vjerni» i «Nedjelja sveta, Gospodnji dan».

Zbor «Sveti Tarzicije» iz HKM St. Gallen isto tako oduševio je izvedbom pjesama «Žena si nad svim ženama» i «Hvala što, Bože, vjeruješ u nas», a zbor HKM Aargau sljedio je sa «Otvori oči mog srca» i svima poznatom pjesmom «Aleluja».

Program su zaokružili zbor HKM Zürich, sa pjesmama «Oči u oči» i «Naš Bog je velik» i zbor HKM Luzern, koji je otpjevao «Mi želimo uzdići Isusa» i «Ja sam Tvoj».

Nakon svih ovih divnih, mladih glasova, koji su razveselili svako srce u crkvi St. Martin, prisutni su se uputuli ka nogometnom igralištu Oberei u Maltersu, gdje su se tjelesno okrijepili uz ukusna jela koja su domačini pripremili.

Već spomenuta kiša kasnije nije umanjila radost dječaka i djevojčica da igraju naš omiljeni nogomet, disciplinu u kojoj su naši Vatreni zadnje godine učinili posnonima i nas sve u Švicarskoj. Bilo je impresivno vidjeti sa kojim elanom se trčalo za loptom i za sportskim uspjehom.

Tko je pobjedio? Pobjedila je ljubav prema Bogu i hrvatskoj domovini i narodu – sve drugo je manje važno!

Veliko HVALA HKM Luzernu i društvu Croatie Luzern na organizaciji nezaboravnog CROMIN-a, svim suradnicima misija na velikoj žrtvi u korist hrvatske mladosti u Švicarskoj, a svoj djeci na trudu i veselju! Uljepšali ste ovaj dan svim prisutnima!


Igor Mandić

POVEZANI ČLANCI

Najnovije