13.4 C
Zagreb
10.8 C
Zürich
27.1 C
New York
14.7 C
Buenos Aires
28.9 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

RADOST I MIR U EINSIEDELNU

Radosno i lijepo bilo je prošli vikend u Einsiedelnu, malenom gradu u švicarskim Alpama, na pedeset i petom molitveno-pokorničkom hrvatskom hodočašću.

Dvodnevno duhovno putovanje i ove je godine privuklo mnoštvo vjernika. Središte hodočašća je barokna, benediktinska crkva koja se smatra jednim od najvažnijih europskih, marijanskih svetišta. Hodočašće je započelo u subotu pobožnošću križnog puta, a sve je završilo svetom misom koju je predvodio krčki biskup mons. Ivica Petanjak.

Hodočašće, kao putovanje u potrazi za duhovnošću, način je vjernika diljem svijeta da kroz vlastitu refleksiju, pokorničkim karakterom pronađu unutarnji mir. Tako je bilo i u ovogodišnjem tradicionalnom hodočašću u Einsiedelnu, koje je za Hrvate spoj vjere, tradicije i povijesti. Nedjeljno prijepodne bilo je obilježeno predavanjem biskupa Petenjaka na temu biti Isusovi učenici u vremenu napretka i osamljenosti, nakon čega je uslijedilo misno slavlje koje je također predvodio biskup, a na početku je sve okupljene pozdravio fra Antonio Šakota, koordinator hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj.

Ponijeli su sa sobom vjernici razmatranja o Bogu koji sve ljude želi spašene, o Bogu koji je djelatan a ne samo prisutan. Misno slavlje oplemenio je mješoviti misijski zbor, a vjernicima se u ime benediktinske opatije i svetišta u ime opata Urbana Federera obratio benediktinac pater Philipp Steiner.

Hrvatsko hodočašće u Einsiedeln više je od običnog putovanja, ono je neiscrpna oaza duhovnih refleksija, mira i nade. Moliti na materinjem jeziku, podijeliti molitvu sa svojim narodom i kući se vratiti ispunjen, ali sa snažnom željom što prije ponovno posjetiti tu prekrasnu crkvu Blažene Djevice Marije.

Svjetska kvaliteta po pristupačnim cijenama – U Domovinu po novi osmijeh

POVEZANI ČLANCI

Najnovije