Tradicija koja traje – 52. Vinkovačke jeseni

Vinkovačke Jeseni su smotra koja teži trajnoj afirmaciji izvornoga kulturnoumjetničkoga narodnog stvaralaštva temeljenog na bogatoj baštini naroda Vinkovačkog kraja i cijele Hrvatske.

Kao i svih proteklih godina, 52. Vinkovačke Jeseni završile su svečanim mimohodom. 80 KUD-ova iz Hrvatske i dijaspore koji su prodefilirali kroz grad od gradske tržnice do stadiona HNK Cibalia. Uz folkorne skupine u mimohodu su se mogle vidjeti konjske zaprege, konjanici, mažoretkinje…. Na čelu mimohoda bila je vinkovačka Limena glazba i mažoretkinje, slijedils su zastave i grbovi, potom hrvatske povijesne postrojbe i udruge.

Mimohod je završio kolom u kojem mogla vidjeti i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i u kojem je zajedno zaigralo 4.000 folkoraša i posjetitelja Vinkovačkih Jeseni.

Prekrasna slika zajedništva hrvatskog naroda koji cijeni i čuva svoje naslijeđe.

Najveća kulturna manifestacija u regiji

Svoju duhovnu profinjenost izkazivale su i iskazuju Slavonke izrađujući izuzetno lijepe i karakteristične nošnje. Da te nošnje ne bi ostale skrivene u ladičarima, da se vedri slavonski čovjek raduje i iskaže svoju snagu i iskonski pečat – to je bio glavni, ako ne i jedini motiv okrune ljepote slavonske ravnice smotrom na kojoj će zabliještati bjelinom ruho narodno, zaciktati tambure i gajde zaguditi, a Slavonci zapjevati široko, otegnuto, «k’o ova zemlja što ih rodi».

Vinkovačke jeseni su ubrzo prešle uske zavičajne granice i započele međusobno povezivati sve one ljude koji vole i cijene tradicijsku kulturu, jezik i običaje, a to će uključivati svestranu razmjenu kulturnih, gospodarskih i ostalih dobara diljem naše zemlje i proširenje ove jedinstvene smotre novim manifestacijama: znanstvenim, turističkim, sportskim, zabavnim …

Bitna rečenica kojom bi trebalo definirati pojam Jeseni trebala bi uvijek glasiti: To je smotra koja teži trajnoj afirmaciji izvornoga kulturnoumjetničkoga narodnoga stvaralaštva temeljenoga na bogatoj baštini naroda Vinkovačkoga kraja i cijele Hrvatske.

Vinkovačke su jeseni postale originalni popularno-znanstveni skup izvorne narodne kulture,mjesto njezina sakupljanja, što ne znači da su Jeseni bile niti da će biti kočnica suvremenoga razvoja. One su samo čuvarica i slikarica izvornoga načina života, one pokazuju slike prošlosti i sadašnjosti, upućuju na neistražene pravce i mogućnosti u budućnosti.

Vinkovačke su jeseni izašle iz duše slavonskoga čovjeka, one su potvrda ljepote ove ravnice, one su želja da se sačuva od zaborava nekadašnje selo, njegovi ljudi i običaji, a posebice glazbena baština, koju treba otkrivati suvremenom čovjeku i ljubitelju narodnih glazbenih umjetnina.

Izvor: vinkovackejeseni.hr

Foto: Dino Keškić