Večernjakova domovnica: Nominirajte najuspješnije sportaše, glazbenike, glumce…

Do 27. siječnja nominacije mogu slati čitatelji Večernjeg lista, klubovi, udruge, zajednice ili slična hrvatska udruženja izvan domovine.

Današnjom objavom kupona za nominacije kandidata, započeo je 12. po redu godišnji izbor za Večernjakovu domovnicu. Finalna večer Večernjakova izbora za, po mnogim mišljenjima, najprestižniju nagradu u hrvatskom iseljeništvu, održat će se u subotu, 24. ožujka 2018. godine, u Kongresnoj dvorani Kurhaus u Bad Homburgu kod Frankfurta na Majni. Kupon s kategorijama za nominacije izlazit će puna tri tjedna, sve do 27. siječnja, do kada na orginalnim kuponima iz Večernjeg lista trebaju biti poslana sva imena kandidata za ovogodišnje nagrade. Kao i ranijih godina, nominacije mogu slati čitatelji Večernjeg lista, klubovi, udru

Što treba poslati

I u ovogodišnjem izboru mogu se nominirati najpopularniji hrvatski iseljenici u kategorijama sporta, glazbe, glume i spektakla (showbizza). Tako se biraju najpopularniji profesionalni sportaš i sportašica, najuspješnija hrvatska amaterska sportska momčad, najpopularniji glazbenik, glazbenica, pjevač, pjevačica, glumac, glumica, najznačajniji događaj godine te najuspješnija hrvatska udruga i pojedinac godine.

Svaka poslana kandidatura treba nositi osnovne podatke o predlagatelju (ime i prezime pojedinca ili naziv kluba ili ustanove koja nominira, broj telefona ili mail adresu pošiljatelja) te najosnovnije podatke o onomu koga se nominira. Dodatno se može poslati i kratki tekst obrazloženja nominacije sa navođenjem ostvarenog uspjeha ili rezultata nominiranog.

Nakon što dobijemo imena svih nominiranih, Večernjakov stručni žiri po kategorijama će odabrati najuspješnije koji konkuriraju za ovogodišnje nagrade. Sve izabrane kandidate predsta vit ćemo u prvom krugu izbora na stranicama inozemnog izdanja Večernjeg lista. Paralelno s predstavljanjem kandidata, moći će se glasovati na orginalnim kuponima iz Večernjeg lista (nikako na kopiranim kuponima). Na osnovi broja pristiglih glasova u prvom i drugom krugu glasovanja, smanjivat će se broj kandidata tako da će u završni krug glasovanja ući kandidati s najvećim brojem glasova čitatelja Večernjeg lista. U samoj završnici izbora, još jednom ćemo objaviti imena finalista sa njihovim najkraćim predstavljanjem. Budući je finalna večer Večernjakova izbora jedini hrvatski iseljenički skup na kojem su sva jela i pića besplatna, zbog ograničenog broja mjesta na finalnu večer izbora se može doći jedino s pozivnicom. Uz brojne uzvanike iz domovine i iseljeništva, pozivnice dobivaju i predstavnici najuspješnijih hrvatskih udruga, klubova i zajednica iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije, Francuske, Belgije, Nizozemske i drugih zemalja. Budući broj tih predstavnika premašuje broj mjesta u kongresnoj dvorani, organizatori nastoje pozvati predstavnike i onih manje uspješnih udruga koji svojim radom i zalaganjem za opće također pronose ime svoje domovine izvan njenih granica.

Finalna večer izbora za najprestižniju nagradu u iseljeništvu, održat će se 24. ožujka u Kongresnoj dvorani Kurhaus u Bad Homburgu

Više od nagrada

U dosadašnjih 11 godina kroz Večernjakov izbor su prošla imena stotina i stotina poznatih ali i onih manje poznatih hrvatskih iseljenika kojih su upravo zvog ovog izbora postali poznati i Hrvatima u iseljeništvu i onima u domovini. Na prvoj finalnoj večeri u Frankfurtu a potom i na svim ostalima u Bad Homburgu su nastupila također i brojna hrvatska estradna imena iz domovine i iseljeništva. Svi oni su, zajedno sa čitateljima Večernjaka, pomogli da Večernjakov izbor ne bude samo puko nagrađivanje najpopularnijih i najuspješnijih hrvatskih iseljenika, već i most suradnje kako iseljene i domovinske Hrvatske tako i iseljenih Hrvata sa ljudima i zemljama u kojima žive.