Zajednica Tramošnica Gornja održala 9. Humanitarnu večer

«Iz ljubavi prema rodnom kraju!» Tako se otprilike može opisati geslo koje su govorila radosna lica svih suradnika ove humanitarne večeri koja se održala 21. rujna 2019. godine u Rothristu u kantonu Aargau.

Veselje je zarazilo i sve goste, tako da se ni u jednom trenutku nije primjetilo da je bilo nešto manje gostiju nego što se očekivalo. Plesalo se i pjevalo čitavu večer uz zvuke lijepih glasova i instrumenata Stipe, njegove kćerke Antonije i benda. U prvom glazbenom dijelu oduševili su publiku raznim hitovima kao što su Posavino majko, Lopov, Miljacka, Kad zamirišu jorgovani.

Slijedio je govor fra Marka Lovrića, od početka kolovoza 2019. godine novim župnikom Tramošnice Gornje. Fra Marko je srdačno pozdravio sve prisutne i izrazio radost što je mogao doći i podržati ovu humanitarnu akciju. Zahvalio je svim suradnicima zajednice i izrazio i nadu da će broj gostiju narednih godina rasti. Dalje je fra Marko informirao o raznim projetkima na području župe (vidi «Kutak o Tramošnici Gornjoj»). Objasnio je također da su, pored svih projekata, potrebe župljana velike. Sve humanitarne akcije, za koje od srca zahvaljuje, velika su pomoć u ostvarenju cilja da svima bude bolje, kazao je. Nakon kratke molitva i blagoslova svih prisutnih i svih jela, fra Marko je svima poželio lijepu zabavu i dobrodošlicu u Tramošnicu Gornju.

U kulturnom dijelu programa koji je bio jedan od vrhunaca večeri bio je nastup HKUD-a «Croatia Basel» koji je izveo  Međimurske plesove i Kukunješće.

 

  • KUTAK O  TRAMOŠNICI GORNJOJ

    Tramošnica Gornja naseljeno je mjesto na području Bosanske Posavine i nalazi se u blizini grada Gradačca.

    U Tramošnici Gornjoj nalazi se i župa i svetište Gospe od Anđela, tako da je Gornja Tramošnica poznata u posavskim župama kao hodočasničko mjesto Gospi od Anđela (Porcijunkula). Stoga 2. kolovoza mnoštvo vjernika hrli pješice pomolit se Mariji Anđeoskoj u njezinoj Gornjoj Tramošnici.

    U razgovoru s, od početka kolovoza 2019. godine novim župnikom fra Markom Lovrićem saznali smo da župa danas broji oko 170. župljana. Župa je tjekom domovinskog rata bila žestoko porušena, a narod protjeran. Zahvaljujući pomoći povratnika i humanitarnih akcija kao ove u Švicarskoj, župa se dobro obnovila, a isto tako crkva i samostan, gdje se danas nalazi 15 časnih sestara franjevki. Da se župa i dalje obnavlja pokazuju razni projekti kao npr. gradnja nove kapele i mrtvačnice, staračkog doma i planiranje ljevaonice bronze, kao jedine u Bosni i Hercegovine, koje je pokrenuo g. Antun Jurkić, koji se iz Zagreba vratio u Tramošnicu Gornju. Dalje je u planu i farma za krave i telad za koju se u narednim godinama izdvaja oko 15 milijuna KM.

    Zajednica je u Švicarskoj osnovana 2011. godine i uglavnom organizira humanitarne akcije za narod u svojoj župi. Službenog članstva zajednica nema, ali broj dobrih ljudi koji materijalno i financijski redovno sudjeluju u humanitarnim akcijima kreće se oko 150. Zajednica vodi svoju internet stranicu https://www.tramosnicagornja.ch na kojoj informiraju od događajima u župi, i svoju Facebook stranicu https://www.facebook.com/tramosnicagornja/

Autor


Igor Mandić
Više o autoru