Raskoš hrvatske kulturne baštine na jesenskoj zabavi u New Yorku

Tradicionalna, druga po redu jesenska zabava Kolo grupe “Kardinal Stepinac” New York održala se u subotu, 23. studenoga 2019. u New Yorku na Manhattanu. Gosti su bili kanadski HKUD Kralj Zvonimir iz Norvala i Hrvatska škola NYC.

Svečanost je počela svetom misom u hrvatskoj župi sv. Ćirila, Metoda i Rafaela. U nastavku druženja u kulturno umjetničkom programu nastupili su HKUD Kralj Zvonimir pjesmama i plesovima iz Posavine, Hrvatska škola NYC pjesmama i plesovima iz Turopolja, a domaćini «Kardinal Stepinac» pjesmama i plesovima Zagorja.

Poslije kulturno-umjetničkog programa druženje je nastavljeno u Hrvatskom centru Nikola Tavelić na Manhattanu uz grupu Band Nova NY do kasno u noć.

Dolazak Hrvata u New York

Kad su Hrvati počeli imigrirati u Sjedinjene Američke Države, za mnoge je New York bio mjesto gdje su odlučili ostati te početi stvarati novi život sebi i svojoj obitelji. Nova zemlja i nova domovina nisu iz početka bile naklonjene Hrvatima koji su dolazili, trebalo se namučiti da bi se došlo do prvih rezultata i prve „kore kruha“. Hrvatska crkva i župe bile su mjesto gdje su se pridošli Hrvati mogli okupljati te dijeliti uspomene na Domovinu, roditelje, braću i sestre koje su ostavili iza sebe. U crkvi sv. Ćirila i Metoda te kasnije sv. Rafeala (hrvatska župa) okupljalo se, razgovaralo, molilo, plakako, veselilo, plesalo i čuvalo sve ono vrijedno i dobro što se donijelo iz daleke Domovine. Crkva je bilo mjesto gdje se i naša kultura čuvala, njegovala i prenosila na generacije koje su se rodile u Sjedinjenim Državama.

Hrvati koji su se okupljali oko ove župe htjeli su da se bogata kulturna tradicija Domovine iz koje su došli ne zaboravi, stoga su radili na tome da se tradicija prenese na mlađe. Plod tih nastojanja bilo je osnivanje „Hrvatske škole“ i „Kolo grupe“ koja je 1971. uzela naziv „Kardinal Alojzije Stepinac“. Kroz mnoge godine kolo grupa Kardinal Stepinac New York odigrala je važnu ulogu u našoj zajednici. Tradicija koja se donijela iz Domovine prelazila je s majke na kćer, s oca na sina. Dosta članova današnje Kolo grupe su unučad, sinovi ili kćeri onih koji su nekada plesali ili sudjelovali na druge načine u radu grupe.

Ljubav prema hrvatskoj povijesti te poštovanje prema bogatoj hrvatskoj narodnoj tradiciji koja progovara kroz folklor, pjesmu i zvuke tambure prenosila se s generacije na generaciju s velikom ljubavlju. Kolo grupa Kardinal Stepinac New York zahvalna je Bogu za blagoslov kojeg je primila te za mnoge mogućnosti nastupa po cijelom gradu New Yorku. Tako se nastupalo u Lincoln Center, Carnegie Hall, Central Park, Ninth Avenue Festival te Immigrant Expo Festival. Isto tako, kolo grupa je nastupala u drugim saveznim državama Amerike, u Kanadi i u Domovini Hrvatskoj.

Članovi ove kolo grupe nisu samo čuvali i prenosili bogato kulturno nasljeđe iz daleke domovine Hrvata. Svojim sudjelovanjem u kolo grupi širili su i njegovali prijateljstva koja desetljećima traju.

Autor: Nada Pritišanac Matulich Foto: Nada Pritišanac Matulich / HKUD Kralj Zvonimir Norval