17.8 C
Zagreb
16.9 C
Zürich
20.7 C
New York
13.4 C
Buenos Aires
27.9 C
Melbourne
Utorak, 21 svibnja 2024
spot_img

PROJEKT “KRAVATA” ISTAKNUTIH HRVATICA I HRVATA ISELJENIŠTVA PREDSTAVLJEN I U AUSTRALIJI

U Sydneyu, na Sveučilištu Macquarie, 9. veljače 2024. predstavljen projekt “Hrvati ujedinjeni kravatom” 

Projekt kravata koji je pokrenula Nada Pritišanac Matulich iz Los Angelesa/San Pedra u Kaliforniji zamišljen je kao globalni projekt kojim bi se povećala vidljivost Hrvatske u svijetu, te povezala svjetska i hrvatska sveučilišta, ali i iseljeni Hrvati. Ideja je  skupljanje kravata  i marama/šalova hrvatskih iseljenika i njihovih životopisa, a projekt je to koji ide dalje sve dok bude interesa i donatora kravata, odnosno marama/šalova ukoliko su u pitanju dame.

Zanimanje za projekt je veliko, što se vidi iz činjenice da je do sada predstavljen trinaest puta i na tri kontinenta u roku od samo osam mjeseci.

To da Hrvati znaju da je Hrvatska domovina kravate ne bi trebalo biti iznenađenje, ali svakako je iznenađenje interes koji su za projekt pokazale hrvatske kulturne i obrazovne institucije. Svima na ponos projekt je izvan Hrvatske predstavljen u Pomorskom muzeju u Kotoru, na švedskom Sveučilistu Uppsala jednom od najstarijih sveučilišta Evrope, na Universidad del Oeste u Buenos Airesu, Sveučilištu s pet kampusa s 35 tisuća studenata i u Foyeru kazališta Solis u Urugvayu u Montevideu, najstarijem u Južnoj Americi.

Zadnje, ali ne i posljednje predstavljanje, upriličeno je u Sydneyu 9. veljače 2024. na Sveučilištu Macquarie, gdje je svečano obilježena 40. obljetnica Hrvatskih studija i Zaklade Hrvatskih studija koje je utemeljio prof. dr. Luka Budak.

Svečanosti je nazočila i o Projektu kravata govorila Nada Pritisanac Matulich, inicijatorica i voditeljica projekta, koja je ujedno Hrvatska civilna predstavnica pri Ujedinjenim Narodima u New Yorku, predsjednica Američko-hrvatskog kongresa ( ACC) i članica Upravnog odbora Udruge američkih poduzetnika hrvatskog podrijetla (ACAP). U ime Američko-hrvatskog kongresa uručila je priznanja Hrvatskim studijama, Zakladi Hrvatskih studija i svim zaslužnim pojedincima.

Na predstavljanju je otvorena izložba i predstavljena knjiga “Hrvati ujedinjeni kravatom” autorice Branke Bezić Filipović suradnice za međunarodne odnose Visokog učilišta Aspira. Knjiga je objavljena u izdanju Naklade Bošković, a izložbu je svečano otvorio Ivica Glasnović, generalni konzul Republike Hrvatske u Sydneyu.

Nada Pritišanac Matulich je ovom prilikom predstavila i monografiju “Hrvatske iseljenjičke lirike New York”, autorice Nade Pupačić i inicijatorice ove manifestacije, te udruge koja djeluje već 24 godine i okuplja pjesnike iseljenike s pet kontinenata.

Nada Pritišanac Matulich je upoznala s projektima Američko hrvatskog kongresa, ACAP-a i ACAP Fundacije te CroDiaspore i to ne samo nazočne na Sveučilištu Macquarie, već i hrvatska društva u Queenslandu, Južnoj Australiji i Novom južnom Walesu.

Najvažniji ciljevi ovih organizacija su povezivanje hrvatskog iseljeništva, povezivanje iseljeništva i domovine, pomaganje mladima izvan Hrvatske i u domovini, podržavanje projekata vezanih za baštinu, obrazovanje, šport i održavanje hrvatskog identiteta, što su svi sa zadovoljstvom prihvatili u zelji da se i oni što prije uključe u predstavljene projekte.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije