27.9 C
Zagreb
20.4 C
Zürich
21.6 C
New York
9.2 C
Buenos Aires
26.5 C
Melbourne
Četvrtak, 20 lipnja 2024
spot_img

Globalni projekt hrvatskih iseljenika predstavljen na Universidad del Oeste u Argentini

U utorak, 28. listopada 2023. u prepunoj dvorani rektorata sveučilišta UNO otvorena je izložba i predstavljena knjiga “Hrvati ujedinjeni kravatom” Branke Bezić Filipović.

Universidad del Oeste (UNO) djeluje tek 14. godina, a već ima 35.000 studenata za koje je nedavno izgrađen kampus. Smješten je u mjestu San Antonio de Padua, u milijunskoj općini Merlo, provincije Buenos Aires. Kako je ispričao gradski vijećnik i nekadašnji predsjednik Gradske skupštine Pablo Rendich, župan Gustavo Menéndez je uložio veliki napor za osigurati što bolje uvjete i besplatan studij za mlade, od kojih su većina prvi u obitelji ikada upisani na fakultet. Unatoč lošoj ekonomskoj situaciji u državi, za ulaganje u obrazovanje se ima sluha.

U utorak, 28. listopada 2023. u prepunoj dvorani rektorata sveučilišta UNO otvorena je izložba i predstavljena knjiga “Hrvati ujedinjeni kravatom” Branke Bezić Filipović. Uz 23 panoa, izložene su i kravate koje je u tehnici papier maché izradila splitska umjetnica Nives Čičin Šain.

Pošto je event okarakteriziran kao međunarodni, predstavljanje je započelo sviranjem hrvatske i argentinske himne, jer je kod njih takav običaj kada se radi o međunarodnom događaju. Na otvorenju su govorili rektor Roberto Gallo i vijećnik Pablo Rendich, koji je svih podsjetio na svoje hrvatsko podrijetlo iz Sutivana na Braču. Potom je inicijatorica Projekta kravata Nada Pritisanac Matulich govorila o povijesti kravate i o ciljevima projekta, Branka Bezić Filipović o knjizi, a izložbu je otvorio župan Gustavo Menendez.

Ovom događanju su nazočili i predstavnici drugih sveučilišta, ali je svih oduševio dolazak Josea Bana iz 400 km udaljenog Venada Tuerta iz Pokrajine Santa Fe, sudionika projekta, koji je inače ravnatelj Poljoprivredne škole. Nakon otvorenja i dogovorene suradnje sa splitskim Visokim učilištem Aspira, nazočne je intervjuirao novinar Juan Andres Paulenko, a potom je nastavljeno druženje i razgledavanje izložbe uz prigodni domjenak.

Tekst: Branka B. Filipović
Foto: Nada P. Matulich

POVEZANI ČLANCI

Najnovije