26.5 C
Zagreb
21.1 C
Zürich
17.5 C
New York
7.4 C
Buenos Aires
26.5 C
Melbourne
Subota, 18 svibnja 2024
spot_img

Nezaboravna večer u Billich Art Gallery u Sydney

Nakon izložbe na Macquarie University Sydney globalna putujuća izložba pod nazivom “Hrvati ujedinjeni kravatom” autorice Branke Bezić Filipović ugošćena je u prepunoj “Billich Gallery” na čuvenom The Rocks, jednom od najelitnijih dijelova Sydneya.

Gospođa i gospodin Billich poklonili su prostor svoje čuvene galerije i ugostili, sada već 14.
po redu, globalnu putujuću izložbu koja je tijekom prikupljanja materijala čvrsto spojila Hrvatsko iseljeništvo u jednu veliku nerazdvojnu obitelj. Slavni slikar, svjetska legenda hrvatskih korijena, gospodin Billich samoinicijativno je u tehnici ulja na platnu oslikao čuvene hrvatske vojnike konjanike s početka 17. stoljeća s crvenim rupcima oko vrata za prvu izložbu koja je održana na Sveučilištu Rochester Institute of Technology u Dubrovniku. Steve Ravić, međunarodno priznat filmski redatelj i producent, direktor produkcijske kuće “Majestic Film” a ujedno i glasnogovornik Billicha, miješanu je tehniku te slike iz daleke Australije donio u Hrvatsku da uveliča otvaranje prve takve izložbe ikada održane.

Prvi je o izložbi govorio Steve Ravić i istaknuo da bezrezervno podržava ovu inicijativu: „Čast mi je što sam dobio priznanje od tako vrijedne organizacije. Pohvaljujem inicijativu i napore gospođe Nade Pritišanac Matulich u njenom nastojanju da kroz ovaj jedinstveni projekt spoji Hrvate Hrvatske s Hrvatima dijaspore. Hrvatska dijaspora često ostaje odvojena od domovine i ovakvi projekti će donijeti potrebno ujedinjenje koje će samo ojačati prosperitet Hrvatske i hrvatske kulture u svijetu.” Zahvalio je Iliji Ragužu i “Stone and Vine Co. ” na donaciji vina za narečeni event i predao riječ inicijatorici i voditeljici ovog projekta.

Nada Pritišanac Matulich je tom prilikom vrlo emocionalno zahvalila domaćinima i svim gostima. Naglasila je važnost postignutog zajedništva koji je projekt dostigao u ovo kratko vrijeme od osam mjeseci u obilasku triju kontinenta. Pozvala je sve one koji su svojim djelovanjem u brojnim hrvatskim zajednicama Australije pridonijeli očuvanju hrvatske kulture i zajedništva a koji još uvijek nisu uključeni u projekt, da se i oni uključe. Također je naglasila važnost još jednog projekta unutar projekta “Kravata” povezivanja Hrvatskih branitelja, ovoga puta u Australiji s veteranima Australije. Prvi takav događaj upriličen je u Hrvatskoj, u Puli u Domu Hrvatskih branitelja između Hrvatskih branitelja i veterana Amerike. Na kraju svog izlaganja Pritisanac Matulich dodijelila je “Certificate of Specijal Recognition” “Billich Gallery” i i gospođi Billich, gospodinu Billich, Steve Raviću i Vesni Trokter te filmskom studiju “Majestic Film”.

Prisutnima se zatim obratio i gospodin Billich koji je i vrlo emocionalno uključen u projekt. Iznio je svoje žalbe o vlastima svog rodnog grada Lovrana rekavši :„Ukrali su moju umjetnost koja pripada ovoj galeriji u Sydneyu kojoj je vlasnica moja supruga Christa Billich. Optužili su me da nisam plaćao najam galerije u Lovranu koristeći to kao razlog za oduzimanje mojih umjetnina. Toliko su godina koristili medije da lažu o situaciji kako bi opravdali ovu nepravdu, dok su mediji i vladajuća tijela gotovo dva desetljeća ignorirali moje zahtjeve i pravo da odgovorim na te laži. Zahvaljujući mom prijatelju i producentu Steve Raviću, svijet konačno saznaje istinu. Vodeće australske nacionalne novine “The Australian” dale su veliki eksponat od nekoliko stranica o tome, ali mainstream tisak u Hrvatskoj i dalje šuti. Moja slika „Kravata” bila je dio serije “Hrvatski velikani” koju je oduzela Općina Lovran. Odvojili su je od ostatka serije “Hrvatski velikani” i prodali bez obzira na naše prigovore. U čast ovog projekta odlučio sam napraviti novu sliku “Kravata” i nadam se da ću je jednog dana ponovno spojiti s ostatkom serije “Hrvatski Velikani”. Još jednom hvala Steve Raviću na bezbrojnim neprospavanim noćima koje je imao  istražujući ovu nepravdu. Želim istaknuti da je Steve Ravić snimio i dokumentarac o meni pod nazivom “Billich: Beyond The Canvas” i napravio sva ova istraživanja za budući film “My Way” koji će biti o mom životu i ovoj umjetničkoj pljački.“

Steve Ravić na kraju je dodao: „Razočaran sam što su vladajuće snage domovine i zemlje mojih predaka samo stajale sa strane i gledale kako se odvija ova nepravda. Već više od četiri godine sve istražujem s odvjetnikom Don Markušićem i obavijestio sam hrvatske predstavnike u Australiji, dužnosnike Hrvatske Vlade, koji tvrde da ne mogu ništa učiniti.
Obavijestio sam i mainstream medije u Hrvatskoj koji godinama ignoriraju Billichevu stranu priče, nastavljajući objavljivati lažne informacije kad god dobiju neku izjavu od Općine Lovran. Billich je platio restauraciju Tornja u Lovranu i ugovorom mu je bio dodijeljen zakup Tornja do 2010-e, a sramotno je izbačen iz Tornja 2008. g. Billich je bio taj koji je opljačkan i ne smijemo dopustiti da ime ovog izvanrednog čovjeka koji je dao toliko za Hrvatsku bude ocrnjeno. Stojim uz Charlesa Billicha i nastavit ću borbu za pravdu. Nadamo se Vašoj podršci u ovoj borbi za istinu”.

Svi koji žele više informacija o istragama i filmskom projektu, mogu se javiti putem e-maila: info@majesticfilm.com

Nada Pritišanac Matulich

POVEZANI ČLANCI

Najnovije