Uspješna fešta klape Chorus Croaticus

Bernska klapa Chorus Croaticus raznovrsnim i dopadljivim glazbenim i kulinarskim programom u subotu 25. siječnja 2020. u Zentrumssaal u Urtenen-Schönbühl, kraj Berna, pred svojim gostima Švicarcima, Hrvatima i drugima, obilježila je svoju 28. «Večer prijateljstva » i početak obilježavanja 33. Obljetnice uspješnog djelovanja.

  • Uz klapu Chorus Croaticus nastupili su i švicarski prijatelji Jodelfründe Aarethal iz Oltena (s nekoliko pjesama iz svog jodlerskog repertoire-a),
  • Hrvatski glazbenici koji djeluju u Švicarskoj: trio Tino Moštak, gitara i vokal; Ilija Mladina, keybord ; Duško Krznar, saksofon & gitara (u pjesmama: Udica od Gibonni-a, Dobar dan od Olivera
  • Duo Mijo Matić, vokal & Ilija Mladina, keybord (pjesmama Pismo moja & E Vogel ohne Flügel od P. Reber)
  • Duo maestro Valentino KOBAU, gitara i vokal & Roko Jurcevic, tamburica – izveli su potpuri odnosno rukovet najpoznatijih i najpopulanijih hrvatskih pjesama, iznudivši veliko oduševljenje u publici.
  • U «klasičnom dijelu » nastupila je proslavljena sopranistica Nikolina Pinko Behrends (F. Lehar: « Meine Lippen sie küssen so heiss»; I. Tijardovic : « Pozdrav rodnom kraju ») uz pratnju profesorice klavira iz Karlsruhe-a Tonje Čuić, izazvavši oduševljenje publike. Profesorica Čuić nadahnuto je na glasoviru odsvirala mazurku u G minor Clare Schumann.
  • Zajednički otpjevana «Biseru jadranskog mora» izazvala je posebno oduševljenje.
  • Pravo iznenađenje napravila je klapa Chorus Croaticus kad su pred kraj večeri izveli rukovet slavonskih pjesma, pokazavši na taj način da pored dalmatinskih znadu lijepo zapjevati pokoju pjesmu i iz drugih krajeva Hrvatske.

Ovoj raznovrsnoj i uspješnoj fešti/koncertu nazočila je i veleposlanica RH u Bernu dr. Andrea Bekić sa suprugom i misionar fra Gojko Zovko. Veleposlanica dr. Bekic i fra Gojko su pozdravili nazočne, pohvalivši dugogodišnji uspješan rad i promicanje hrvatske glazbene baštine klape Chorus Croaticus na ovim prostorima, zaželivši da ustraju nadalje i nastave uspješno djelovati na ovim prostorima.

F. Vugdelija