14 C
Zagreb
12.5 C
Zürich
11.7 C
New York
17.9 C
Buenos Aires
23.7 C
Melbourne
Ponedjeljak, 6 svibnja 2024
spot_img

Hrvati u Lyonu obilježili blagdan Svih svetih

Na blagdan Svih svetih, zahvaljujući svećeniku don Stjepanu Lončaru koji je došao iz 500 km udaljenog Pariza, Hrvati Lyona i okolnih mjesta imali su priliku slaviti svetu misu na hrvatskom jeziku.

Kako vec šest godina vjernici u ovom dijelu Francuske nemaju hrvatskog svećenika, jednom ili dva puta mjesečno don Stjepan dolazi iz Pariza i okuplja hrvatsku zajednicu.

Ovaj puta u molitvi i mislima vjernici su se prisjetili svojih preminulih najmilijih. Nakon sv. mise nekoliko mladih obitelji iz molitvene zajednice Lyon na zajedničkoj večeri uručili su don Stjepanu za njegov rođendan i svesrdno zalaganje u okupljanju hrvatske zajednice u Lyonu poklon.

Sljedeću nedelju na svetoj misi u Nici, na jugu Francuske, don Stjepan Cukman oprašta se od vjernika iz Nice i odlazi u mirovinu. Nažalost, don Stjepan Lončar ostaje jedini hrvatski svećenik za cijelu Francusku i morati će putovati u Nicu koja je od Pariza udaljena 1000 km!

Vjernici se nadaju da će uz Božju pomoć ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i crkveni poglavari u Francusku iz domovine poslati bar još jednog hrvatskog svećenika.

Damjan Abramović, misijski suradnik za područje regije Rhone Alpes

POVEZANI ČLANCI

Najnovije