12.6 C
Zagreb
9.5 C
Zürich
22.4 C
New York
14.5 C
Buenos Aires
28.3 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Europske zemlje ublažavaju mjere

Unatoč porastu slučajeva korona virusa u nekim regijama Europe, mnoge europske zemlje i dalje su na putu da se otvore i ublažavaju svoje mjere. 

Njemačka: Unatoč velikom broju zaraženih, Parlament je odlučio u petak ukinuti većinu nacionalnih pravila o zaštiti od korone. Sukladno tome, od 20. ožujka primjenjivat će se samo nekoliko općih zahtjeva za maske i testove u objektima za ugrožene osobe. Zahtjev za maskom trebao bi se i dalje primjenjivati ​​u autobusima i vlakovima.

Osim toga, mogu postojati daljnja ograničenja za regionalna takozvana žarišta ako parlament dotične savezne države utvrdi posebno kritičnu situaciju s korona virusom. Međutim, savezne države i dalje žele koristiti prijelazno razdoblje odobreno najkasnije do 2. travnja i zadržati barem neka od trenutno primjenjivih pravila zaštite.

Austrija: Planirana opća obveza cijepljenja nedavno je u Austriji obustavljena. Gotovo sva ograničenja ukinuta su početkom ožujka. Ministar zdravstva Johannes Rauch nedavno je najavio da će besplatni masovni testovi uskoro biti ograničeni, a pravila karantene ublažena. Od 1. travnja svaka osoba u Austriji dobivat će pet besplatnih PCR testova mjesečno i pet besplatnih testova na antigen mjesečno. Za osobe sa simptomima i dalje su dostupni besplatni testovi na korona virus.

Italija: Italija ukida 31. ožujka izvanredno stanje i većinu ograničenja. Od travnja više neće biti potreban dokaz o cijepljenju, oporavku ili pretragama u hotelima, lokalnom javnom prijevozu i trgovinama. Ukinut će se i zahtjev za maskom u restoranima, kazalištima i na radnom mjestu. Od 1. svibnja u potpunosti se ukida tzv. zelena putovnica. Osim toga, propisi o karanteni bit će gotovo u potpunosti ukinuti: ubuduće će se samo zaraženi morati izolirati.

Švicarska: Od 17. veljače u Švicarskoj nisu bile na snazi ​​gotovo nikakve mjere protiv korona virusa. Obveza izolacije osoba s pozitivnim testom i obveza nošenja maske u javnom prijevozu i zdravstvenim ustanovama ostaje na snazi ​​do 31. ožujka. Savezno vijeće planira 1. travnja ukinuti uredbu o Covidu 19 i vratiti se u “normalnu situaciju”.

Francuska: Od sredine ožujka u Francuskoj nisu bile na snazi ​​gotovo nikakve mjere protiv korona virusa. Zahtjev nošenja maske svugdje je ukinut, osim u međugradskom i lokalnom javnom prijevozu. Dokaz o cijepljenju, oporavku ili negativan test potreban je samo prilikom posjeta domovima za umirovljenike, zdravstvenim ustanovama i ustanovama za osobe s invaliditetom.

Ujedinjeno Kraljevstvo: Prilikom ulaska u UK putnici više ne moraju poštivati ​​nikakva pravila. Britanska vlada je u petak ukinula posljednja preostala pravila o putovanju. To znači da se čak ni necijepljeni putnici više ne moraju testirati na korona virus prije ulaska u zemlju, a to već dugo nije slučaj za cijepljene osobe. Vlada je zadržala pravo ponovnog uvođenja pravila u slučaju da se nove varijante pojave u “ekstremnim okolnostima”.

 

 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije