7.3 C
Zagreb
2.7 C
Zürich
10.3 C
New York
15.7 C
Buenos Aires
24.5 C
Melbourne
Petak, 26 travnja 2024
spot_img

KUD Dangubice poziva na obljetnicu

Deset uspješnih godina članovi Kulturno-umjetničkog društva Dangubice iz Kutereva obilježit će bogatim programom u subotu, 27. kolovoza 2022. g. 

Rijetko koje selo u Lici a možda i dalje može se pohvaliti svojim KUD-om kao što to može Kuterevo, selo koje se smjestilo u podnožju Velebita. Njihov KUD “Dangubice” Kuterevo koje je osnovano je 2010., priprema se proslaviti svoju desetu obljetnicu djelovanja. Na čelu društva je Matej Šporčić koji s puno ljubavi stječe znanje koje prenosi na članove.

Ime su odabrali po autohtonom žičanom instrumentu sela Kutereva koji se najčešće svirao u u ovom kraju i drugim djelovima Hrvatske. Umijeće izrade solističke tambure kuterevke dio je stoljetne tradicije sela Kuterevo gdje vrsni samouki majstori, drvodjelje i danas izrađuju tu vrstu glazbala. Najpoznatija je obitelj Šporčić, a njenu tradiciju izrade uče i mladi. To i jedino mjesto gdje se izrađuje ova vrsta glazbala u ovom dijelu Like te je uvršteno je kao nematerijalna kulturna baština u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U KUD-u djeluju pedeset članova različitoga uzrasta. U svojih deset godina postojanja mogu se pohvaliti brojnim nastupima i priznanjima kao i nagradama kako na regionalnoj, tako i na državnoj razini. Nastupali su po raznim smotrama i priredbama: Smotri folklora  u Otočcu, međunarodnoj smotri izvornog folklora u Muću, Vinkovačkim jesenima,  Đakovači vezovi, Smotri folklora “Na Neretvu misečina pala” u Metkoviću, Međunarodnoj smotri folklora Zagreb, Hrvatskoj smotri samičara u Donjim Andrijevcima, Brodskom kolu, Smotri izvornog folklora Karlovačke županije “Igra kolo” u Ogulinu, Pasionska baština u Zagrebu, susretima koje organizira Hrvatski sabor kulture, Susretu čuvara etno baštine u Njemačkoj te na mnogim drugim manifestacijama i događanjima. 

Također su sudjelovali na snimanju  glazbeno-scenskog serijala HRT-a Lijepom našom u Novalji i Gospiću i emisiji HRT-a Dobro jutro Hrvatska

Djeluju u više sekcija: dangubaška, tamburaška, dramska, pjevačka i izvorno folklorna. Godine 2018. snimili su svoj prvi audio CD pod  nazivom  “Kuterevo selo ispod gore” koji sadrži 15 izvornih napjeva i pjesama njihovog sela te koji je bio nominiran za glazbenu nagradu PORIN. Godine 2019. osvojili su prvo mjesto u Njemačkoj za najizvorniju grupu, a muška pjevačka skupina osvojila je prvo mjestu na državnoj smotri malih vokalnih sastav u Sisku. 

Godine 2020. izdali su svoj drugi audio CD pod nazivom “PROŠETA MOMČE KROZ SELO” koji sadrži 23 izvorne pjesme. 

Puno je nagrada i priznanja koja bi se još mogla nabrojati. Čestitamo na obljetnici i uspješnom djelovanju i želimo im da ih u njihovom radu i dalje prati ljubav prema kulturnom dobru svog sela. 

Foto: facebook Dangubice

POVEZANI ČLANCI

Najnovije