15.8 C
Zagreb
18.1 C
Zürich
21.7 C
New York
15.8 C
Buenos Aires
28.2 C
Melbourne
Srijeda, 1 svibnja 2024
spot_img

Hodočašće Hrvata u Gospino svetište La Salette

U Gospinom svetištu u francuskim Alpama La Salette koje se nalazi na 1900 mnm u subotu, 17. rujna 2022. g. održalo se tradicionalno hodočašće Hrvata.

I ove godine u svetište koje datira od 1846. godine i drugo je nakon Lurda u Francuskoj po posjećenosti stigli su Hrvati iz srednje i južne Francuske te zapadne Švicarske. Hodočašće je započelo pobožnošću križnog puta nakon kojeg je uslijedila sv. misa.

Misno slavlje predvodio je don Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu u koncelebraciji s don Mihaelom Sokolom, rektorom beogradske katedrale i don Stjepanom Lončarom, voditeljem Hrvatske katoličke misije Pariz koji se skrbi za Hrvate u cijeloj Francuskoj.

Nakon mise hodočasnici su međusobno podijelili što su ponijeli za piknik na otvorenom, zatim je uslijedilo druženje uz pjesmu. Na oduševljenje svih prisutnih don Stjepan je zasvirao i harmoniku.

Hrvati iz Nice u razgovoru s don Markićem otvorili su temu oko pronalaska svećenika za HKM Nica koja je od prošlog ljeta ostala bez svog misionara. Don Stjepan Lončar iz Pariza dva puta mjesečno ide u 1000 km udaljenu Nicu kako tamošnji Hrvati kojih u tom dijelu Francuske ima oko pet tisuća ne bi izgubili vjeru u Boga i vezu sa domovinom.

Damjan Abramović

POVEZANI ČLANCI

Najnovije