5.2 C
Zagreb
3.1 C
Zürich
6.5 C
New York
16.3 C
Buenos Aires
20 C
Melbourne
Petak, 26 travnja 2024
spot_img

1. Susret hrvatskih folklornih društava u Švicarskoj

Reckensaal Thayngen je u subotu 24.09.2022. postala centar hrvatske kulture i tradicije. “HKUD Fala” Schaffhausen na čelu s predsjednikom Ivanom Tomincem organizirala je ovaj hvale vrijedan događaj. Riječ je o prvom susretu hrvatskih folklornih društava u Švicarskoj. 

Program su otvorili mali plesači Fale.  Svojim nastupom oduševili su publiku koja ih je nagradila velikim pljeskom.

Uzvanicima među kojima su bili veleposlanica RH u ŠK Andrea Bekić sa suprugom i generalni konzul RH u Zürichu, Slobodan Mikac te brojnoj publici kao i stručnom žiriju u sastavu četvero istaknutih folklornih i kulturnih stručnjaka; Katarine Horvatović, Snježane Jurišić, Nenada Sudara i Vedrana Vidovića svoje umijeće folklornog izričaja pokazalo je sedam skupina, a dodijeljene su i brojne nagrade. 

Dvostruku pobjedu na ovom natjecanju prema glasovima žirija i prema glasovima publike osvojila je domaćinska skupina “HKUD Fala” iz Schaffhausena s koreografijom „Joj venec moj” koja je uprizorila svadbeni običaj iz Turopolja.

Na drugom se mjestu smjestilo “KUD Kolovrat” iz Luzerna sa spletom slavonskih kola koje je dobilo i priznanje za najbolju vokalnu izvedbu.

Treće mjesto pripalo je “HKUD-u Posavina” Zürich koje je izvelo pjesme i plesove iz Bosanske Posavine.

Nagradu za najbolje prezentirano i nošeno narodno ruho dobilo je “HKUD Croatia” Basel koje se predstavilo pjesmama i plesovima iz Slavonije.

Priznanje za najljepšu djevojku u hrvatskoj narodnoj nošnji otišlo je u ruke “KUD-a Silvije Strahimir Kranjčević” iz Züricha koje se u živopisnim narodnim nošnjama predstavilo koreografijom podravskih pjesama i plesova.  

Stručni žiri je odlučio priznanjem nagraditi i najljepšeg mladića u narodnoj nošnji, a izbor je pao na mladića iz “HKUD-a Zlatni Vez” iz Solothurna za vrijeme izvedbe koreografije “Svi mi vele lane” kojom su prikazali neke od običaja s područja Brodskog Posavlja. 

Izvan natjecateljske kategorije predstavilo se “HKUD Ruža” iz Filderstadta (Njemačka) s hercegovačkom poskočicom “Sviraj Linđo pucale ti žice”.

Darivanju ovdje nije bio kraj. Naime, svojevoljno je neke sudionike ove smotre odlučio darovati vrijednim umjetničkim slikama dugogodišnji kolekcionar Ante Lukenda, svestrani učitelj materinjeg jezika i kulture. On je za ovu prigodu donirao čak šest visokovrijednih slika koje je poklonio najmlađim i najstarijim izvođačima smotre, sviraču šargije te službenom fotografu večeri jer je i sam Lukenda nekada radio kao dopisnik za različite listove. Također, spontano je odlučio naknadno darovati i voditelja programa, simpatičnog Franu Ridjana koji je i sam veliki dio života posvetio folkloru, pa se danas ističe kao omiljeni voditelj ovakvih događanja. 

Nakon kulturnog programa odličan štimung napravili su kod šanka tamburaši TS Ekipa i zabava je počela.

Thayngenom je dugo u noć odzvanjalo slavlje i pjesma mnogobrojnih folkloraša i njihovih simpatizera, a za održavanje dobre atmosfere pobrinuo se Legatto band iz Nove Gradiške.

Organizacija kao i posjećenost ovakvih dogadaja griju svako hrvatsko srce te ulijevaju nadu i vjeru u očuvanje kulturnih i tradicijskih vrijednosti među nama Hrvatima bez obzira koliko udaljeni od naših ognjišta bili. Pozdravljamo svaki napor koji pojedinci ulažu u promicanje svijesti o važnosti očuvanja našeg identiteta.

Sa željom da ova manifestacija postane tradicionalna, čestitamo HKUD-u “Fala” i svim njihovim pomagačima na uspješnoj organizaciji ove nezaboravne večeri.

Foto: Patrick Baljak

 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije