9.3 C
Zagreb
6.5 C
Zürich
12 C
New York
17.4 C
Buenos Aires
24.6 C
Melbourne
Subota, 27 travnja 2024
spot_img

OVOGA LJETA BRINJE JE ZAŽIVJELO KAO NIKAD DO SADA

Tijekom ovog ljeta turistička zajednica općine Brinje s direktoricom gđom Danijelom Dasović Vranić, suradnji s Općinom Brinje, gosp. Zlatkom Fumićem, ali i raznim udrugama organizirali su mnoga događanja. 

U predivnom ličkom mjestu Brinje i cijeloj općini možete pronaći mnogo zelenila, zlatna polja, potoke i jezera, brda s kojih se pružaju predivni pogledi kao što je s Vidikovca kad se sa sjevera starom cestom ulazi u Brinje. Smjestilo se ovo naselje u sjeverozapadnom dijelu Like i jedna je od općina u Ličko-senjskoj županiji, smještena u Brinjskom krškom polju. Sjedište općine koja se prostire između obronaka Velike Kapele i Velebita je Brinje. Područje Brinjskog kraja zemljopisno se naslanja na Primorje, ali bez obzira na to klima je izrazito kontinentalna te je zbog temperaturnih inverzija ovo jedan od najhladnijih krajeva u Hrvatskoj, gdje su ljeta kratka i sušna a zime duge i snježne.

Brinje je najpoznatije po Frankopanskoj kuli iz početka 15. stoljeća, a to je stari grad Sokolac koji je simbol i brand Turističke zajednice, Općine Brinje, ali i raznih udruga koje ističu ljepotu frankopanske kule. Ovog ljeta na Sokolcu su se provodila i arheološka iskopavanja.

Događanja koja su obilježila ovo ljeto u Brinju


Prije početka ljeta, 14. lipnja Turistička zajednica općine Brinje otvorila je sada već 7. akciju “Cvijet za ljepši okoliš”. Akcija se provodila do 14. srpnja, a nagrade i prizanja za najljepše okućnice dodjeljene na Svečanoj sjedinici Općine Brinje za Dan Općine Brinje u kolovozu.

Turistička zajednica Brinje uz pomoć Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Ličko-senjske županije, Općine Brinje, HBOR-a, ali i još nekoliko sponzora i pokrovitelja pokrenula je krovnu manifestaciju “Brinjo ljeto 2022.” koje sadrži skup mnogih manifestacija koje za svakoga ponešto se moglo naći.

Prva manifestacija u organizaciji Udruge glazbenike Notalika u suradnji s Općinom Brinje i TZ-om koja se održala bio je prvi Castle Rock Festival, koji se održavao od 14.07. do 23.07. Festivalom se Brinje vratilo u vrijeme 80-ih kada su žarili i palili brinjski, ali isto tako i rock bendovi iz drugih krajeva Like.  Podno starog grada Sokolca 14. srpnja gledatalji su mogli uživati u kinu na otvorenom u filmskom hitu Bohemian Rhapsody

Sljedeći dan, 15. srpnja, u dodatnoj suradnji s Društvenim kulturnim centrom Općine Brinje u samom centru održala se izložba radova pod nazivom “Evo brinjske ruke”. Svoje slike izložili su umjetnici Zdravko Rajković i Đurđica Biondić, a prekrasne uratke obitelj Bićanić koja izrađuje prekrasne modele u drvetu i keramici, Ante Bublić koji svojim rukama drvo pretvara u likove i stvari kojima udahnjuje život, Milan Maljković sa svojim potpuno vjernim i detaljnim replikama svjetski poznatih gitara napravljenih istim načinom i postupkom kako se proizvode i prave gitare, uključivo i s “pravom”, funkcionalnom bas gitarom napravljenom od autentičnog brinjskog javora.

Kada se radi o pisanoj riječi, izložbu je obogatio Zavičajni klub Brinje sa svojim brinjskim glasnicima i magazinom Monetium, čime se Brinje može pohvaliti kao jedino mjesto u Hrvatskoj koje je imalo takva novinska izdanja. Posebno tu valja istaknuti kako su u tim magazinima, osim brinjskih tema o Sokolcu, admiralu Vukoviću i Siničićima osvanuli tekstovi koji su predstavili cijelu Ličko-senjsku županiju; od Marijana Matijevića, najjačeg čovjeka na svijetu, ronilačkog istraživanja Majerovog vrila, jednog od izvora Gacke, povijesti Senjskog ljetnog karnevala itd. U dijelu izdavaštva i književnosti predstavljen je i Damir Karakaš, brinjski pisac svjetskog glasa. Prikazana su sva njegova originalna izdanja na stranim prijevodima, između ostalog i na arapskom, što je kao ukupni postav vrijedan raritet.

Poseban i emotivan dio izložbe činile su fotografije Brinjaka i njihovog društvenog života u vremenu od 60-ih do kraja osamdesetih godina. Na njima su između ostalog prikazane generacije i osobe koje su odrastale u to doba i čiji su kreativni radovi prikazani na ostalom dijelu izložbe u Društvenom kulturnom centru Brinje.

Castle rock festival svoje finale imao je rock koncertom na otvorenom pod nazivom „80-e su bile godine” na kojem su, jedanaestu godinu zaredom nastupali legendarni lički rock bendovi koji su žarili i palili tih osamdesetih; brinjski TNT i Bijeli oblaci, otočki Top gun, iz Gospića legendarni Likosi, Tice nebeske iz Senja i Master iz Ogulina. Dočekala ih je nikad brojnija publika na Pisti, a koncert su začinili posebni gosti Jurica Pađen i Aerodrom. Raspoloženu publiku brinjski glazbenici nastavili su zabavljati do sitnih jutarnjih sati.

Turistička zajednica 18. srpnja otvara poziv svim ljubiteljima fotografije 2. po redu foto natječaj “Brinje u srcu – 2022.” koji je bio otvoren sve do 25. kolovoza. Iza 25. kolovoza, stručni žiri je donio Odluku o pobjednicima; 1. mjesto osvojio je Branko Nađ, 2. mjesto Marjan Prpić a 3. mjesto Anita Brbot. Pobjednicima je TZ-e osigurala vrijedne nagrade, tj. poklon bonove i priznanja.

U Stajnici se dva dana zaredom održala Proslava blagdana sv. Marije Magdalene. Odnosno 22. srpnja se održala sveta misa u kapelici sv. Marije Magdalene, a 23. srpnja od 9 sati ujutro malonogometni turnir, te zabavni program u večernjim satima.

 

Krajem srpnja održala se još jedna manifestacija, a to je bio Like Lika Festival koji već drugu godinu organizira Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae u suradnji s Općinom Brinje i Turističkom zajednicom Brinje. Ove godine koncert se održao u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u samom centru Brinja. Slušatelji i gledatelji su mogli uživati u koncertu puhačkog ansambla limenih puhača Balkan Connection Brass (BC Brass) koji se sastoji od dvije trube, tube te roga i trombona. Riječ je o glazbenicima s dugogodišnjim iskustvima u komornom i solističkom muziciranju i na vodećim pozicijama u orkestrima a to su: Marko Ilić, Mladen Đorđević, Marin Zokić, Viktor Kirčenkov i Krunoslav Babić.

Brinjsko ljeto trajalo je i u kolovozu… 

Početkom kolovoza održala se uz jezero Brodić prva gastro-manifestacija na području općine Brinje, tj. manifestacija “Najbolji kotlić Brinja” u suradnji s Caffe bar Mack. Turistička zajednica pozvala je sve zainteresirane timove da se prijave u natjecanju najboljih kotlića Brinja 2022. godine. Prijavljeni timovi sami su si osigurali meso, kotlić, začine i pribor za kuhanje, dok je TZO Brinje osiguravala kruh, posudice i pribor za jelo te nagrade za najbolje timove. Od 13 sati, timovi su se skupljali kod jezera i pripremali kotliće, a od 18 sati krenula je prava zabava; tradicionalne ličke igre i radionice za djecu. Tijekom zabavno-glazbenog programa proglašeni su pobjednici, te se druženje i zabava nastavilo uz odličan Top band.

Zadnji dio Brinjskog ljeta 2022. bila je proslava Dana Općine Brinje i blagdana Velike Gospe gdje su bila najavljena događanja za četiri dana, ali se zbog lošeg vremena prvi događaj otkazao. Sva preostala tri dana planirane manifestacije i ostala događanja su se održala.  Općina Brinje u Vatrogasnom domu održala je tradicionalnu svečanu sjednicu na kojoj su dodjeljene nagrade i priznanja za najljepše okućnice općine Brinje. Slijedio je 14. kolovoza  malonogometni turnir, a nakon toga smotra foklora te glazbeno-zabavni program uz TS Merak. Treba napomenuti da je Općina Brinje 14. kolovoza svečano otvorila novouređenu tržnicu u Brinju koja je multifunkcionalna, a to znači da će se ponedjeljkom odžavati sajmovi, a za ostale dane mogu se održavati razne prirdbe, radionice i zabave gdje se mladi mogu družiti u slobodno vrijeme.

Proslava Dana Općine Brinje i blagdana Velike Gospe završila je 15. kolovoza tradicionalnim sadržajem kao što je sveta misa i procesija u crkvi Uznesenja BDM-e i zabavnim programom uz bend Slatki snovi.

Ovim svim sadržajima i manifestacijama održavalo se Brinjsko ljeto koje je financijski pomogla Hrvatska turistička zajednica, TZ Ličko-senjske županije, HBOR, Općina Brinje te drugi razni sponzori i pokrovitelji.

Svakako treba pohvaliti obitelj Štrbo, gosp.Tomislava i gđu Marinu koji su u suradnji s Društvenim kulturnim centrom održali izložbu predmeta i figura iz Ratova zvijezda, prvu takvu u Hrvatskoj. Izložba je bila dobro posjećena i trajala je tri dana.

Na svoje su došli i motociklisti. Novoosnovan Hrvatski moto klub Brinje na čelu s g. Antom Fumićem i Anom-Marijom Borić s ostalim članovima moto kluba organizirali su prvu extreme enduro utrku BEAR1 u Brinju koja se održavala 17. i 18. rujna. Budući da je 17. rujna padala jaka kiša stvorilo se blato koje je za enduro vozače bilo odlično, a dan kasnije se pojavilo i sunce pa su vozači doživjeli stazu dugu 80 kilometara kroz šumu na kišovit i sunčan način. Treba spomenuti da je sudjelovalo preko 100 vozača iz raznih krajeva Hrvatske, ali i iz Slovenije, BiH i Austrije, a natjecatelji su mogli birati jedan od tri tipa staze. Pehare pobjednicima dodijelio je načelnik g. Zlatko Fumić s tajnicom HMK-a Anom-Marijom Borić. 

Turistička zajednica Brinje, Općina Brinje, razne udruge i klubovi ovo ljeto su obogatili turistički sadržaj u Brinju. Svi oni su odličan primjer da treba razvijati i poticati kontinentalni turizam s kulturnim, gastro, zabavnim i sportskim manifestacijama koje su ključ razvoja turizma uz smještaj koji svakom godinom podiže broj kreveta na području općine Brinje.

Svakako želimo istaknuti kad je u pitanju ponuda smještaja dobru vijest da se u Stajnici očekuje u skorije vrijeme svečano otvaranje Hostela i Caffe bar Stajnica koja će nuditi 15 ležajeva što će svakako obogatiti turističku ponudu u općini Brinje. Turizam u Brinju je blagom rastu i svakako treba nastaviti i dalje tako.

Ukoliko još niste posjetili Brinje i stari grad Sokolac svakako vam preporučujemo da pri posjetu ne propustite razgledati muzejski postav u kapeli sv. Trojstva starog grada Sokolca uz prethodnu najavu vašeg dolaska TZO-u Brinje.

Foto: Anita Brbot, Danijela Dasović Vranić, Marjan Prpić, Marko Perković, TS Merak, NK Sokolac

POVEZANI ČLANCI

Najnovije