7.3 C
Zagreb
2.7 C
Zürich
10.3 C
New York
15.7 C
Buenos Aires
24.5 C
Melbourne
Petak, 26 travnja 2024
spot_img

U Tetovu se tražilo mjesto više za hrvatsku komediju “Više sreće drugi put”

U petak, 11. studenoga 2022.g. u Tetovu je prvi put izvedena komedija na hrvatskom jeziku i to na kajkavskom dijalektu “Više sreće drugi put”. Za ovaj nesvakidašnji događaj tražilo se mjesto više. 

Kazališna predstava “Više sreće drugi put” kazališta ZAmKa, koja je izvedena u petak – na isti dan kada je osnovano Makedonsko – hrvatsko društvo u Tetovu prije 20 godina, izazvala je veliko zanimanje javnosti. Dvorana Doma ARM (Muzej Tetovskog kraja) pokazala se nedovoljnom da okupi sve zainteresirane ljubitelje kazališta.

Članovi ove kazališne skupine boravili su prvi put u Makedoniji, a u Hrvatsku se vraćaju s puno dojmova. Među njima je, dakako, prevelika posjećenost manifestacije, ali i velika prihvaćenost od strane publike, koja je nekadašnje poznate i kultne “Gruntovčane” zapamtila po dijalektu. Ova družina, sastavljena od najmlađih i odraslih glumaca, uspjela je vrlo uspješno na komičan način prikazati neuspjeli pokušaj ženidbe Jožinog sina. I kao što predstava kaže, više sreće drugi put.

Zelinsko amatersko kazalište, ili skraćeno “ZAmKa” djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Sv. Ivan Zelina od 1993. godine. Već u prvim godinama postojanja predstavilo se nizom uspješnih ostvarenja. Predstave “Petrica Kerempuh i spametni osel”, “Mišolovka”, “Isus u snack baru” i “Marija pomoćnica” oduševile su ne samo domaću-zelinsku publiku već i publiku u Dugom Selu, Jastrebarskom, Zagrebu, Bedekovčini… ZAmKa je tradicionalni domaćin Noći kazališta, te zajedno s Pučkim otvorenim učilištem i organizator ZAmKa festa.

Ova aktivnost je dio događaja vezanih za 20. godišnjicu MHD u Tetovu. Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Makedonije također je financijski potpomogao gostovanje ove kazališne skupine u Makedoniji. Među brojnim uzvanicima događaju je prisustvovao i bivši makedonski veleposlanik u Zagrebu Mahi Nesimi.

croatica.mk 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije