12.7 C
Zagreb
7.3 C
Zürich
11.1 C
New York
12.4 C
Buenos Aires
24 C
Melbourne
Subota, 4 svibnja 2024
spot_img

Predsjednik Milanović obišao hrvatske klubove i razgovarao s članovima hrvatske zajednice u Antofagasti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je u subotu u Antofagasti, gradu na sjeveru Čilea, društva i klubove hrvatskih iseljenika u kojima se susreo i razgovarao s članovima brojne hrvatske zajednice.

Predsjednik Milanović u Antofagasti je posjetio Društvo “Sociedad Croata“, najstariju hrvatsku udrugu osnovanu 1894. godine čiji osnivači su bili većinom s otoka Brača. U prostorijama društva, smještenim u centru grada, predsjednik je prisustvovao kulturno-umjetničkom programu što su ga izveli najmlađi članovi društva. Zatim je posjetio Vatrogasno društvo “Bomba Hrvatska” i Sportski klub “Hrvatski sokol” u kojemu je dan ranije pratio i nogometnu utakmicu u kojoj je Hrvatska pobijedila Brazil. Vatrogasnom društvu “Bomba Hrvatska” Predsjednik je uručio i poklon koji je poslala Hrvatska vatrogasna zajednica.

U Čileu danas živi oko 200.000 Hrvata i njihovih potomaka od kojih je oko 6000 i hrvatskih državljana, a koji se okupljaju u različitim kulturnim i sportskim udrugama i klubovima u kojima provode aktivnosti usmjerene na promicanje hrvatske kulture kroz glazbu, pjesmu, ples, gastronomiju i povijest hrvatskog naroda te u trećoj, pa čak i četvrtoj generaciji njeguju veze s matičnom Domovinom.

Kasnije je predviđen je susrest predsjednika Milanovića s velikim brojem hrvatskih iseljenika koji žive na sjeveru Čilea na svečanoj večeri, koja će se povodom službenog posjeta hrvatskog Predsjednika održati u Antofagasti.

Izvor: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

POVEZANI ČLANCI

Najnovije