14 C
Zagreb
13.7 C
Zürich
11 C
New York
18.5 C
Buenos Aires
25.7 C
Melbourne
Ponedjeljak, 6 svibnja 2024
spot_img

Blagdan sv. Vlaha obilježen u Americi

Kako su Dubrovčani sa svojim prijateljima proslavili festu sv. Vlaha u Americi.

Festa sv. Vlaha, što bi rekli Dubrovčani “za pravo rijet” je festa nad festama. Dubrovčani, bez obzira u koji dio svijeta ih život odnio, štovat će i slaviti ga. Festa svetog Vlaha za njih znači slobodu i nezavisnost, ljubav prema svom gradu i cijelom dubrovačkom kraju te svojoj domovini Hrvatskoj.

U New Yorku je festa sv. Vlaha, u organizaciji Cluba Dubrovnik Inc NY proslavljena 28. siječnja 2023.g. u predivnom restoranu Dubrovnik čiji je vlasnik Lopuđanin, g. Željko Tomić. Uz dubrovačke pjatance koje se mogu naći samo u ovom restoranu, goste su zabavljali poznati kantautori Srđan&Vukan. Uz himnu sv. Vlaha i Gundulićevu himnu slobode s kojima se festa sv. Vlaha tradicionalno otvara, pjevale su se i dubrovačke serenade, a balalo se i pjevalo do kasnih ura. Posebno treba naglasiti da je na večeri bilo i devet bivših festanjula koji su pozdravili prisutne i zahvalili svima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj dan.

Između San Francisca i Watsonvilla gdje živi najviše Dubrovčana, u Campbellu, Silicon Valley, 28.1.2023 . g. također je održana festa sv.Vlaha – tradicija se nastavlja od 1926 godine. 

Pred preko 300 uzvanika slavilo se uz tamburaše iz Varaždina koji su svoj repertoar prilagodili fešti uz zvuke najboljih trubadurskih pjesama. Čula se i himna slobode, gospar Mato Kusalo je poveo Lindjo a gospar Jakov Laptalo oduševio s ljericom i dignuo u kolo i mlade i stare. U ugodnoj domaćoj atmosferi slavilo se do kasno u noć! Najzaslužniji za ovu  odličnu organizaciju feste su Francesko Kristović i njegova obitelj.

Festa sv. Vlaha u San Pedru održana je u organizaciji Libertas Foundation u nedjelju, 5. veljače u Hrvatskom Domu gdje se okupilo oko stotinjak uzvanika koji su došli proslaviti svoga parca, zaštitnika Dubrovnika. Festi su nazočili generalna konzulica RH u Los Angelesu, Renee Pea i fra Ivan Gerovac. Služila se domaća spenza…zelena menestra, šporki makaruli i rožata. Za ugodnu atmosferu se pobrinula Petra Tulić, koja je uz himnu sv. Vlaha na reportuaru imala melodije dubrovačkog kraja.

U Chicagu u Hrvatskoj župi Sv. Jeronima 12. festa sv. Vlaha održana je 29. siječnja, uz svetu misu i grličanje u čast parcu, dok je svečana večera održana na svečev dan, 3. veljače. Preko stotinu uzvanika pozdravio je fra Ivica Petanjak, biskup krčki, a druženje je trajalo do kasno u noć.

Ponosno Dubrovčani iz Amerike poručuju da je festa sv. Vlaha u Americi u New Yorku zatvorena u nedjelju 5. veljače svetom misom u hrvatskoj crkvi sv. Ćirila i Metodija i sv. Rafaela na Manhattanu.

Nakon svečane mise i grličanja u Hrvatskom centru održana je premijera dokumentarnog filma HRT-a ”ANE MLJEĆKA”- promocija hrvatskog tradicionalnog načina života na Jadranu – Kulturna baština i prirodne ljepote Otoka Mljeta. Uz Gundulićevu Himnu slobode Ane Mljećka (Ane Stražičić Rodriguez ) zahvalila je svima prisutnima i sv. Vlahu koji svoj narod čuva na kopnu, na moru i u Americi, njihovoj novoj domovini. Živio sv. Vlaho!

Foto: Luko Šimleša, Libertas Foundation, Mare Romanović 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije