-0.2 C
Zagreb
4.5 C
Zürich
8.4 C
New York
22.8 C
Buenos Aires
21.9 C
Melbourne
Petak, 8 prosinca 2023

ČEFERIN OSTAJE PREDSJEDNIK UEFE: “NOGOMET SU ZEMLJE POPUT HRVATSKE”

U Lisabonu je održan izborni Kongres Uefe, na kojem je dosadašnji predsjednik Aleksander Čeferin dobio novi mandat na čelu europske nogometne federacije. Delegaciju Hrvatskog nogometnog saveza u Portugalu je predvodio predsjednik Marijan Kustić.

47. Kongres Uefe održan je u kongresnom centru u Lisabonu, a predstavnici svih europskih saveza aklamacijom su dali podršku jedinom kandidatu za predsjednika, Aleksanderu Čeferinu, koji će tako i iduće četiri godine voditi krovnu kuću europskog nogometa.

U svom uvodnom govoru, Čeferin je spomenuo i Hrvatsku, naglasivši kako nogomet nisu samo najveće zemlje i najbogatiji klubovi: “Nogomet je i Hrvatska. Zemlja od manje od četiri milijuna ljudi, a dva puta zaredom u polufinalu Svjetskog prvenstva. Europski model je osnovan na sportskim postignućima i to moramo čuvati. Postignuće se ne može kupiti već samo zaslužiti, na terenu i izvan njega. Nogomet pripada svima koji vole nogomet. Reprezentacije su žila kucavica nogometa i moramo ih uvijek štititi. Hvala vam od srca na vašoj potpori koja mi mnogo znači. To je velika čast, s kojom dolazi i iznimna odgovornost prema vama i nogometu.”

Osim izbora za predsjednika, održani su izbori za osam članova Izvršnog odbora, a podršku su dobili Laura McAllister, Jesper Møller Christensen, Philippe Diallo, Armand Duka, Petr Fousek, Levan Kobiašvili, Andriy Pavelko i Luis Rubiales. Dvogodišnji mandat u IO-u dobio je Hans-Joachim Watzke.

Sándor Csányi i Debbie Hewitt izabrani su za u Fifino Vijeće kao dopredsjednici, a Fernando Gomes (četiri godine) i Bernd Neuendorf (dvije godine) kao redovni članovi Fifinog Vijeća.

Prihvaćeni su izvještaji predsjednika, Izvršnog odbora te Uefine administracije o radu u protekloj financijskoj godini, kao i financijski izvještaj za proteklo razdoblje te financijski plan za iduću financijsku godinu.

Uz predsjednika Marijana Kustića, u delegaciji Hrvatskog nogometnog saveza u Lisabonu su bili izvršni direktor Tomislav Svetina i voditelj odjela međunarodnih poslova Josip Tomaško.

“Čestitam Aleksandru Čeferinu na izboru te mu želim puno sreće i uspjeha u narednom mandatu. Maksimalna podrška koju mu je danas iskazala europska nogometna obitelj potvrđuje s koliko je vještine, znanja, hrabrosti i odlučnosti vodio europski nogomet kroz velike izazove proteklih godina, od pandemije do pokušaja pokretatanja tzv. Superlige. Svi smo uvjereni da će na isti način kao do sada štititi i razvijati europski nogomet”, izjavio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

“Sa strane HNS-a, možemo biti itekako zadovoljni što na čelu Uefe ostaje osvjedočeni prijatelj hrvatskog nogometa, a pritom mu je desna ruka naš legendarni kapetan Zvonimir Boban. Aleksander se pokazao kao osoba koja je sposobna istodobno komercijalno razvijati elitna Uefina natjecanja, od Lige prvaka do Eura, a istodobno čuvati bazu te ulagati u razvoj nogometa diljem Europe. Ponosni smo na odličnu suradnju Saveza s Uefom te sam siguran da ćemo u narednom mandatu imati veliku podršku Uefe na ključnim projektima HNS-a, uključujući izgradnju nacionalnog nogometnog centra”, naglasio je Kustić.

Foto: HNS

POVEZANI ČLANCI

Najnovije