11.6 C
Zagreb
9.1 C
Zürich
14.6 C
New York
18.8 C
Buenos Aires
27 C
Melbourne
Petak, 26 travnja 2024
spot_img

Kutak za djecu – Gradovi Hrvatske

Draga djeco diljem svijeta, otvaramo za vas na našem portalu novu rubriku pod nazivom “Kutak za djecu”.  U ovoj rubrici ponudit ćemo vam različite zanimljivosti putem kojih ćete dobiti priliku upoznati još bolje Hrvatsku – vašu domovinu i domovinu vaših predaka. Uz to, ova rubrika ponudit će vam mogućnost pokazati vašu kreativnost. Kroz rubriku će vas od samog početka pratiti galeb Marko.

Započet ćemo sa zanimljivostima o hrvatskim gradovima. Iako je među njih 128 svaki poseban i vrijedan pažnje, odabrali smo neke koje vam želimo posebno predstaviti. 

Naš najmanji grad, za kojeg se kaže da je najmanji grad na svijetu, je grad Hum. U tom malom gradu smještenom u srcu istarskog poluotoka živi tek tridesetak stanovnika. 

Najveći grad je, to vjerojatno svi vi znate Zagrebglavni grad Hrvatske smješten podno Medvednice. Prvi pisani spomen Zagreba star je nešto manje od tisuću godina.

Znate li da se u Hrvatskoj nalazi i najstariji europski grad? Da, smješten je u istočnoj Slavoniji – grad Vinkovci i star je preko 8000 godina.

Jesu li vam poznati gradovi koji se nalaze na našim otocima? Najveći naš otočni grad je Mali Lošinj. Zanimljivo, najveći je, a naziva se mali.

Čuli ste možda i za grad Otok koji nije smješten na moru već u ravnoj Slavoniji i naš je najmlađi grad?

Gradovi su uvijek bili građeni uz rijeke. Osijek je uz rijeku Dravu, Vukovar uz najveću europsku rijeku Dunav, Sava uz Zagreb… Po maloj rijeci Rječini naš najveći lučki grad Rijeka je dobio ime. Znate li da grad Karlovac leži na čak četiri rijeke a to su Kupa, Korana, Dobra i Mrežnica? 

Naš u svijetu najpoznatiji, uz to i najposjećeniji grad je biser Jadrana, na samom jugu Hrvatske podno Srđa – grad Dubrovnik

Split, Šibenik, Zadar, Pula… svaki od njih, kao i svi oni ostali koje nismo nabrojili je poseban i krije pregršt zanimljivosti. Istražite ih sami i pronađite onaj koji je vama naj!

NAGRADNA IGRA: Nacrtaj omiljeni motiv grada iz kojeg tvoj roditelj(i)/baka/djed dolazi, bilo da je iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine ili neke duge zemlje. Fotografiraj svoj crtež, napiši koji grad predstavlja i što te za njega veže.

Crtež nam pošalji putem elektroničke pošte do 12. svibnja 2023.: info@moja-domovina.net

Kada nam vaši crteži stignu, predstavit ćemo ih ne navodeći imena autora. Čitatelji portala i pratitelji na društvenim mrežama odabrat će one koje im se najviše sviđaju, te će crteži s najviše glasova biti nagrađeni.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije