16.6 C
Zagreb
11.8 C
Zürich
17.1 C
New York
10 C
Buenos Aires
26.8 C
Melbourne
Nedjelja, 19 svibnja 2024
spot_img

Stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2024./2025.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji s Veleposlanstvom Švicarske Konfederacije u Zagrebu, pozivaju na podnošenje prijava za jednogodišnje stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2024./2025.

Ovaj poziv provodi se u sklopu Bilateralnog programa akademske mobilnosti, a hrvatskim državljanima ponuđene su sljedeće stipendije:

1. stipendije za istraživački boravak
Razdoblje mobilnosti u Švicarskoj: 12 mjeseci.
Stipendije su namijenjene kandidatima rođenima nakon 31. prosinca 1988. godine koji su završili diplomski studij. Osim kandidata koji su završili studij, mogu se prijaviti i kandidati koji u trenutku podnošenja prijave za stipendiju pohađaju diplomski studij. Ti kandidati su obvezni završiti studij prije početka stipendije u Švicarskoj, a najkasnije do 31. srpnja 2024. godine.

2. stipendije za doktorski studij
Razdoblje mobilnosti u Švicarskoj: 12 mjeseci. Može se produljiti do najviše 36 mjeseci.
Stipendije su namijenjene kandidatima rođenima nakon 31. prosinca 1988. godine koji su završili diplomski studij. Osim kandidata koji su završili studij, mogu se prijaviti i kandidati koji u trenutku podnošenja prijave za stipendiju pohađaju diplomski studij. Ti kandidati su obvezni završiti studij prije početka stipendije u Švicarskoj, a najkasnije do 31. srpnja 2024. godine.

3. stipendije za poslijedoktorski studijski boravak
Razdoblje mobilnosti u Švicarskoj: 12 mjeseci.
Stipendije su namijenjene kandidatima koji su završili poslijediplomski doktorski studij nakon 31. prosinca 2020. ili će steći akademski stupanj doktora znanosti najkasnije do 31. srpnja 2024. godine.

4. stipendije za diplomski studij iz umjetničkog područja
Razdoblje mobilnosti u Švicarskoj: 12 mjeseci. Može se produljiti do najviše 21 mjeseca.
Stipendije su namijenjene kandidatima rođenima nakon 31. prosinca 1988. godine koji su završili prijediplomski studij te planiraju upisati prvi diplomski studij iz polja kazališne, filmske, glazbene, likovne, primijenjene ili plesne umjetnosti na švicarskim konzervatorijima i umjetničkim školama. Osim kandidata koji su završili studij, mogu se prijaviti i kandidati koji u trenutku podnošenja prijave za stipendiju pohađaju prijediplomski studij. Ti kandidati su obvezni završiti studij prije početka stipendije u Švicarskoj, a najkasnije do 31. srpnja 2024. godine.

Dobitnici stipendije ostvaruju pravo na mjesečnu financijsku potporu u iznosu od 1.920,00 do 3.500,00 CHF (ovisno o vrsti stipendije) koja im se isplaćuje tijekom boravka u Švicarskoj. Detaljne informacije dostupne su u priloženom dokumentu na engleskom jeziku i na mrežnoj stranici Državnog tajništva za obrazovanje i znanost Švicarske Konfederacije.

Za sve pojedinosti i dodatne informacije o pozivu zainteresirani kandidati mogu se obratiti Agenciji za mobilnost i programe EU-a na e-adresu: bilaterala@ampeu.hr.

Prijavnu dokumentaciju, koja uključuje švicarske prijavne obrasce, zainteresirani kandidati trebaju zatražiti od Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u Zagrebu. Osoba za kontakt je gosp. Pero Katušić, e-adresa: pero.katusic@eda.admin.ch.

Uz prijavne obrasce, dostupne pri Veleposlanstvu Švicarske Konfederacije, prijavi je potrebno priložiti ostalu prijavnu dokumentaciju sukladno vrsti stipendije za koju se kandidati prijavljuju te ispunjen, otisnut i potpisan online prijavni obrazac na hrvatskom jeziku koji je dostupan na mrežnoj stranici Agencije za mobilnost i programe EU-a.

Prijavu, s potpunom dokumentacijom (na jednom od sljedećih jezika: engleskom, njemačkom, francuskom ili talijanskom) treba dostaviti u dva primjerka na adresu:

Agencija za mobilnost i programe Europske unije
Frankopanska ulica 26
10 000 Zagreb
s naznakom: „Bilaterala: za stipendije Švicarske Konfederacije“.

Rok za podnošenje prijave za stipendiju je 10. studenoga 2023. godine.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Agencija za mobilnost i programe EU-a izabrat će i predložiti švicarskoj strani kandidate za stipendiju te zatim elektroničkom poštom obavijestiti kandidate o tome je li prijava uvrštena u uži izbor do kraja prosinca 2023. godine. Konačnu odluku o dobitnicima stipendije donijet će Državno tajništvo za obrazovanje i znanost Švicarske Konfederacije najkasnije u svibnju 2024. godine. Hrvatskim državljanima dodjeljuju se stipendije u konkurenciji s kandidatima iz drugih zemalja Europske unije.

Odjel za visoko obrazovanje – partnerske zemlje koji djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije obrađuje Vaše osobne podatke u svrhu prijave za stipendiju Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2024./2025. Više o obradi osobnih podataka možete pročitati u Općoj obavijesti o obradi osobnih podataka dostupnoj na mrežnoj stranici Agencije za mobilnost i programe EU-a.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije