13 C
Zagreb
8.8 C
Zürich
12.7 C
New York
13.5 C
Buenos Aires
25.3 C
Melbourne
Subota, 4 svibnja 2024
spot_img

Bitka kod Jurjevih stijena 1663.

Obilježavamo pobjedu Petra Zrinskog kod Otočca, 16.9.2023, s početkom u 12 sati, kod Jurjevih stijena. Njegujmo zajedno uspomenu naše veličanstvene povijesti, pridružite nam se na manifestaciji. Čekaju vas  klapa HRM Sveti Juraj i scenski prikaz povijesne bitke.

Ovog rujna obilježavamo jedan od najbitnijih događaja hrvatske povijesti. Prije točno 360 godina, kod Jurjevih stijena, dogodila se slavna bitka protiv Osmanlija pod vodstvom Petra Zrinskog. Pobjedom je zauvijek zaustavljen prodor Turaka na područje ne samo Gacke doline, nego i u ostale dijelove Hrvatske, te zapad i sjever Europe.

U ranu zoru 16.10.1663. godine Petar Zrinski krenuo je s dvije tisuće vojnika u bitku protiv brojno jačeg neprijatelja, njih osam tisuća koje je vodio Ali-paša Čengić. Iako su Osmanlijama dojavljene njihove namjere, Petar je bio odličan strateg, te skrojio plan kako ih potući. Tako je i bilo. Sa svojom je vojskom ponosno marširao preko Gackog polja, i u usjeku između stijena kuda su morali proći iz pravca Vrhovina, pripremio neprijateljima vatren doček. Zadao im je velik udarac na kojeg nisu računali. Osmanlije su tako pretrpjele velik gubitak, a među mnogobrojnim zarobljenicima bio je i Ali-paša Čengić. Vijest o veličanstvenoj pobjedi kod Otočca odjeknula je širom svijeta. Uistinu datum koji se ne smije zaboraviti, pa se u skladu s tim i don Jure Ladišić dosjetio obilježiti ga. Njegove ideje uvijek padaju na plodno tlo, sigurni smo kako će i ova.

Ponosno najavljujemo obilježavanje ove obljetnice 16.09.2023. s početkom u 12 sati na lokaciji kod Jurjevih stijena. Uz bogati kulturno umjetnički program, otkrit će se bista Petra Zrinskoga. Dragi gost je  povjesničar prof. dr. sc. Željko Holjevac koji će prigodno održati govor. Uz scenski prikaz povijesne bitke, podržat će nas i klapa HRM Sveti Juraj, te ostala kulturno umjetnička društva.

Njegujmo zajedno sjećanja naše povijesti, ovo je događaj vrijedan pažnje i zato dođite i budite sudionici ove predivne manifestacije.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije