12.6 C
Zagreb
9.5 C
Zürich
22.4 C
New York
11 C
Buenos Aires
25.5 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Svečani mimohod 58. Vinkovačkih jeseni na ponos hrvatskome rodu

Bogato i prelijepo u raskošnoj tradiciji, veselo, raspjevano i razigrano ovih je dana u Vinkovcima, a kao i svake godine najljepše je bilo danas u znaku svečanog mimohoda 58. Vinkovačkih jeseni.

Nažalost, konjanika i zaprega nije bilo zbog poznatih okolnosti, a spremali su se,. baš kao i svake godine da pokažu svoje veliko blago, ponosite, gizdave lipicance. Ove ih godine nije bilo, ali bit će ih dogodine, još ponositijih, kažu uz onu poznatu: Inati se Slavonijo…

Ali je zato bilo folkloraša iz cijele Hrvatske i onih iz dijaspore. Njih preko 2000 u nošnjama i s običajima svoga kraja, prošli su gradom praćeni pljeskom brojnih posjetitelja, domaćina i gostiju koji na Jeseni dolaze jednako rado kao i sudionici. Sa središnje pozornice sve ih je pozdravio pozivajući da mimohod krene, gradonačelnik Ivan Bosančić. „Drage Vinkovčanke, Vinkovčani i svi gosti koji ste danas u našem najljepšem gradu na svijetu. Proteklih dana smo dokazali da i dalje znamo najbolje čuvati tradiciju, znamo biti gostoljubivi, znamo napraviti dobru atmosferu. Hvala svima koji su nam pomogli da imamo ovako prekrasnih deset dana naših Vinkovačkih jeseni i uživajte u Vinkovcima i danas u onom najljepšem dijelu, a to je naš mimohod. Neka mimohod krene”, pozvao je gradonačelnik.

Gromoglasno iz središnjega parka odjeknule su kubure Kuburaške udruge Maruševec, a potom je krenula i prethodnica mimohoda: Udruga mažoretkinja Općine Nuštar, Osječki puhački orkestar, zastave i grbovi koje su nosili sudionici Mladosti i ljepote Slavonije, garda Hrvatskoga sokola Vinkovci, Vinkovački šokački rodovi, KUD Tkanica Vinkovci, Prva kandžijaška udruga Kruševica 2010., mandolinski orkestar „Okruk” Okrug Gornji i Ethno Golubica Vinkovci. Iza njih folkloraši, društvo do društva, raspjevano i razigrano, ponosno na bogatstvo tradicije koju predano čuvaju.

„Kao i svake godine imamo vrlo bogatu prethodnicu, a iza njih dolazi nam 61 folklorna skupina iz cijele Hrvatske i njih nekoliko iz dijaspore. Ukupno preko 2000 sudionika u mimohodu. Još jednom imamo priliku pokazati ovu našu zaista bogatu kulturnu baštinu i nadamo se da ćemo ju i ove godiune predstaviti na najbolji način svim posjetiteljima ovdje u Vinkovcima i svima koji će nas pratiti u prijenosu Hrvatske televizije”, istaknuo je Ivan Lion, koordinator svečanog mimohoda 58. Vinkovačkih jeseni. A nema folkloraša koji za Jeseni ne vole doći u Vinkovce. Rado dolaze, rado se pokazuju i u Vinkovcima se uvijek svi odlično osjećaju baš poput gostiju iz Šibensko–kninske županije iz Mirlović Zagore, članica i članova KU „Zvona Zagore”. Ovo su im, kažu, već pete Jeseni i oduševljeni su gostoljubivošću Slavonaca. Osim u mimohodu predstavili su se i na Državnoj smotri izvornoga folklora, a nastupili su s muškim i ženskim pjevanjem i kolima.

Od domaćih u mimohodu srećemo i neobičnu kombinaciju. Spojila se dva društva, dvije „Seljačke sloge”, iz Nuštra i iz Bogdanovaca, pa napravili svatove. A mladoženja baš iznenađenje, Marko Sabljaković, scenarist i redatelj svečanosti otvorenja Vinkovačkih jeseni. „Oženilo ga”. „Kažu Nuštarci i Bogdanovčani, sad ti nama vrati dug sa svečanog otvorenja, proteklih godina Nuštar, ove godine Bogdanovci, i evo mene, ja svoj dug vraćam pa sam se oženio”, kaže uz smijeh Sabljaković, zadovoljan uz mladu lijepu Petru Šimunović iz Nuštra okićenu s nekoliko nizova dukata ovoga puta od „dva sjaja” , ali ljubavi.

Novosti d.o.o.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije