24.4 C
Zagreb
12.8 C
Zürich
11.9 C
New York
17.6 C
Buenos Aires
24.1 C
Melbourne
Ponedjeljak, 6 svibnja 2024
spot_img

RADIJSKI DANI VINKA KUŽINE U NEW YORKU

U New Yorku, u nedjelju 29. listopada 2023. g., premijerno je prikazan film “RADIJSKI DANI VINKA KUŽINE” u Hrvatskoj župi ‘Sv. Ćirila i Metoda’ na Manhattanu, na uspomenu na inženjera Vinka Kužinu koji je dugo godina djelovao u ovoj župi.

Voditelj programa, od samog početka stvaranja Hrvatskog radija u New Yorku voditelj programa Glas Slobodne Hrvatske, predsjednik Zvonimir Crnogorac, pozdravio je sve prisutne. S ponosom je govorio o Vinku Kužini, ne samo kao suradniku, nego i dobrom prijatelju.

Vinko Kužina bio je iseljenički djelatnik, rođen u Šibeniku 2. travnja 1921. godine. U rodnom je gradu završio gimnaziju te studij građevinarstva na Tehničkom fakultetu u Zagrebu 1952. godine. Tijekom Drugog svjetskog rata radio je u Šibeniku, a poslije rata bio suosnivač građevinske tvrtke Izgradnja. Emigrirao je u SAD 1956. godine. Jedno vrijeme je radio u Pennsylvaniji, a od 1962. do 1989. je radio i živio u New Yorku. Bio je tajnik, a potom i predsjednik Ujedinjenih američkih Hrvata u New Yorku, glavni tajnik organizacije za SAD, te glavni tajnik njezina Vjesnika tijekom 11 godina. Od 1969. godine bio je suosnivač i predsjednik Hrvatskog radio kluba u New Yorku, gdje je uređivao i vodio emisiju Glas slobodne Hrvatske. Bio je autor i koautor pet obljetničkih spomen – knjiga, član Hrvatske akademije u Americi, a od 1999. i potpredsjednik. U Hrvatskom pučkom sveučilištu je promicao ideju samostalne hrvatske države, a za vrijeme Domovinskog rata preko Hrvatskog centra je organizirao prikupljanje humanitarne pomoći.

Premijeri su nazočili mnogi župljani koji su Vinka Kužinu osobno poznavali i surađivali s njime posebno na Hrvatskom Radiju u New Yorku čiji je bio ne samo predsjednik, nego i jedan od utemeljitelja.

Petra Peša, voditeljica i urednica na Hrvatskom Radiju u New Yorku i donedavna predsjednica Hrvatskog radio kluba zahvalila je župniku fra Nikoli Pašaliću, kao domaćinu, na susretljivosti te na ustupljenom prostoru. Također je zahvalila svim prisutnima i dodala: „Za ovaj događaj zahvalni smo prije svega Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, koji je omogućio sredstva za prikazivanje, zatim organizatorima: Hrvatskom kulturnom društvu Minnesote i njihovoj Predsjednici, Andrei Novak Neumann; Nacionalnoj federaciji hrvatske američke kulturne zaklade ( NFCACF) i Udruzi hrvatskih američkih profesionalaca ( ACAP) pred kojom su se nazočnima obratili i Ante Jay i Jasmine Golubović. Hvala i Generalnom konzulatu RH u New Yorku koji je svojim dolaskom dao podršku čitavom ovom projektu. Odličan film – hvala HRT, hvala Sandra Basso, hvala Vesna Banovic, hvala Zoran Drakulić! Hvala i Klapi ‘Stine’ na jučerašnjem gostovanju.” Također je zahvalila svima na dolasku i svima koji su na bilo koji način bili uključeni u stvaranje tog dokumentarnog filma. Nije zaboravila ni sve koji su svojom nazočnošću pomogli da se zajedno proslavi njegov uspjeh.

Foto: Ane Strazičić Rodriguez, Petra Peša, Gordana Škugor

POVEZANI ČLANCI

Najnovije