13.9 C
Zagreb
12.9 C
Zürich
12.9 C
New York
13.8 C
Buenos Aires
23.6 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

Obilježeno 120. godina postojanja Hrvatske seljačke stranke

Koordinacija sljedbenika Nauka braće Radić organizirala je i održala 29.2.2024. godine u Klinča Selima skup pod nazivom “Istina i stvarnost Hrvatske seljačke stranke”

Na skupu su se okupili bivši i sadašnji članovi Hrvatske seljačke stranke kako bi najavili početak obilježavanja velike godišnjice postojanja stranke. Naime, HSS postoji u kontinuitetu već 120. godina. Period je to velikih promjena u povijesti čovječanstva, a HSS je bio sudionik te povijesti, često i pokretač povijesnih događanja, na ovim prostorima. Već neko vrijeme HSS, nažalost, ne ispunjava tu veliku i odgovornu zadaću koju su mu u naslijeđe ostavili velikani hrvatske povijesti, braća Antun i Stjepan Radić i dr. Vladko Maček. Svjedoci smo raspada i propadanja Stranke u svakom smislu, čemu je uzrok loše vođenje stranačke politike od strane sadašnjeg predsjednika. Članstvo je u velikom postotku ili izašlo iz stranke, pasivizirano ili okupljeno u neke druge radićevske opcije. Ovom je prilikom jasno utvrđeno da su promjene nužne. Stoga je donesena Deklaracija kojom se trasira smjer u kojem treba ići jer se u Deklaraciji poziva na pristupanje procesu ujedinjenja.

Na skup su došli saborski zastupnici, Damir Bajs i Željko Lenart, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, načelnik općine Brinje Zlatko Fumić, Vlaho Orepić, gospodin Branko Borković – mladi jastreb, predsjednici stranaka proizašlih iz HSS-a, Nenad Matić, Jurica Šojić, glavni tajnik DHSS-a Darko Till, bivši saborski zastupnici iz HSS-a, gospoda Marinko Filipović i Željko Ledinski te ostali članovi županijskih organizacija. Osobito ponosno ističemo što se skup dogodio na poziv Vladimira Rajkovića, najstarijeg člana i počasnog predsjednika HSS-a, čiji je govor izazvao posebnu pozornost i odobravanje, a pozvao je na ujedinjenje i zajedništvo u cilju spašavanja stranke od daljnjeg propadanja.

Eminentni povjesničari, akademik Ivo Goldstein i dr.sc. Ivan Tepeš govorili su o povijesnim okolnostima stvaranja i djelovanja Stranke, istaknuvši pri tom potrebu opstanka Stranke u ovim burnim vremenima.

Na samom početku, Gordana Juranko je pročitala osvrt prof. Nine Škrabea, koji se zbog bolesti ispričao, iz kojeg izdvajamo:„Zato je ovaj trenutak prava prilika da se osvrnemo na prošlost i na naše velikane koji su nam upalili svjetionik za sva vremena, na braću Radić i na Vladka Mačeka. Hrvatska seljačka stranka svojim korijenima, svojim povijesnim dostignućima i svojim besmrtnim socijalnim i gospodarskim idejama, nepresušan je izvor rješenja u ovoj teškoj situaciji, samo ih treba probuditi iz mrtvila, i prilagoditi ih novom vremenu. Hrvatska seljačka stranka bila je godinama ne čamac, ne brod, nego nosač aviona hrvatske politike. Ona mora biti predvodnik i nositelj i sadašnjeg, novog i nužno trećeg puta, autentično hrvatskog, socijalkršćanskog i čovječnog, a ne privjesak i rezervni kotač gorima od sebe, onima čiji su prethodnici nekoć razorili hrvatsko selo i proletarizirali hrvatskog seljaka. Mjesto Hrvatske seljačke stranke nije pod crvenim zastavama s isukanom pesnicom, naša je zastava hrvatska trobojnica, a uz nju zastava zelene boje s legendarnom “pčelicom” u sredini, barjak mirotvorstva, tolerancije, ekologije, s ispruženom rukom prema bratu, prijatelju, savezniku, ali i suparniku, protivniku.”

 

 

Gordana Juranko i Ivan Šajković

POVEZANI ČLANCI

Najnovije