22.3 C
Zagreb
17.9 C
Zürich
12 C
New York
9.4 C
Buenos Aires
21.3 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

AMERIČKO HRVATSKI KONGRES PRERASTAO U SVJETSKI BRAND

U petak, 22. ožujka 2024. održala se jedna nesvakidašnja svečanost koja je okupila potomke Hrvata iz više država Južne Amerike. 

Održana je online, na Podcastu BAR CROATA iz Rosaria u Argentini, programu koji je kao RADIO BAR CROATA  započeo s radom pred 19 godina. Glavni urednik, profesor Javier Santich uz svoje suradnike Faustinu Zarich i Ivana Grbca svakog petka volonterski osmišljava program koji se prati i izvan Argentine na svim kontinentima. U chatu se javljaju iz raznih država Južne Amerike, a nije rijetkost primiti pozdrave i iz daleke Australije, Sjeverne Amerike i Evrope. BAR CROATA ima svoje dopisnike, također volontere, poput Patricije Avila Kuljis iz La Paza u Boliviji i, Južnoj Americi posebno omiljene, Branke Bezić Filipović iz Splita u Hrvatskoj.


I sasvim je prirodno da se povežu s drugim volonterima iz iseljeničkog miljea, pa je ovog petka u programu  BAR CROATA, Nada Pritisanac Matulich predsjednica Američko hrvatskog kongresa svečano uručila 15 pristupnica,  uz asistenciju Branke Bezić Filipović,  u globalnu Hrvatsku iseljenicku obitelj. Pritisanac Matulich je pojasnila da je Američko hrvatski kongres neprofitna udruga osnovana u Kaliforniji i da je sastavljena od volontera svih kontinenata čiji je cilj umrežavanje i povezivanje iseljeništva i zauzimanje za njihova prava, organiziramje projekata s područja kulture,obrazovanja, sporta, ali i ekonomije. Za sada je jedan od vodećih programa Kongresa, Projekt kravata istaknutih Hrvatica i Hrvata iseljeništva predstavljen na 3 kontinenta,14 lokacija u Hrvatskoj i diljem svijeta kroz samo osam mjeseci.

Američko hrvatski kongres po drugi puta je sudjelovao na Hrvatskim svjetskim igrama u Zagrebu prošlo ljeto okupivši potomke Hrvata svih 50 američkih saveznih država i osvoio najvise medalja od svih drugih zemalja sudionica HSI 2023, ukupno 25 (10 zlata , 10 srebra i 5 bronci). Kongres ne naplaćuje članarinu pa samim tim nema svojih sredstava, zbog čega članovi posežu u svoje džepove i financiraju projekte, a ostvarenje planova im je najveća nagrada.

Program koji je protekao u svečanom ozračju otvorio je profesor Javier Santich koji je uz svoje suradnike Faustinu Zarich i Ivana Grbca također primljen u Kongres, kao i njihov BAR CROATA. Iz Argentine su pristupnice primili još i Adriana Smajic i Joza Vrljicak iz Buenos Airesa svima na daleko poznati kao aktivni članovi hrvatske zajednice i urednici časopisa ‘’Studia Croatica’’ koji je dostupan online već dugi niz godina. Uz njih treba spomenuti i Pabla Rendicha uglednika iz Buenos Airesa,općine Merlo koji je uvijek na raspolaganju kada treba odraditi nešto Hrvatsko. Pristupnicu je dobila i Catalina Lonac počasna konzulica Republike Hrvatske u Tucumanu, kao i njezino Sveucilište  San Pablo. Suradnja s Catalinom Lonac seže još u 2005. godinu kada je primila veterane Hajduka s Brankom Bezić Filipović.

Pridružio nam se i Jose Raul Ban iz Srednje poljoprivredne škole iz Venada Tuerta, čiji su učenici posjetili splitsko Veleučilište Aspira u studenom 2023. godine.

Potom su primljeni novi članovi iz drugih južnoameričkih država poput direktora Juan Manuela Ostoja  iz Lime u Peruu. Pristupnicu su dobili i on i njegovo Sveučilište San Ignacio de Loyola, partnerska ustanova splitskog Visokog učilišta Aspira. Kongresu je pristupio i Lucas De la Torre Damianovic iz čileanskog Punta Arenasa, mladi profesor i knjižničar Hrvatskog doma. Na kraju, tu su bile novinarka Ines Pereyra Rivero iz Montevidea, zaslužna što je Projekt kravata istaknutih Hrvatica i Hrvata iseljeništva predstavljen u studenom u naj starijem i naj uglednijem teatru u Južnoj Americi, Nacionalnom Teatru Solis ,  kao i njezina  teta Elena Rivero Vidovich slikarica i restauratorica koja je Projektu poklonila  jednu svoju umjetničku sliku, akrilika na platnu .

Dirljiva je bila scena kada su se u istom trenu na ekranu našli potomci Hrvata iz Argentine, Urugvaja, Perua i Čilea, uz Nadu Pritisanac Matulich iz San Pedra u Kaliforniji i Branku Bezić Filipović iz Splita u Hrvatskoj. To zajedništvo je vrijedilo truda i pokazalo da ne smijemo posustati, već nastaviti osmišljavati nove projekte i prilike za povezivanje Hrvata iz Hrvatske i potomaka Hrvata iz cijeloga svijeta, “jer krv nije voda”, kako često ističu u Južnoj Americi. A uz postignuto zajedništvo umrežavanjem rezultati su neupitni.

Nada Pritišanac Matulich

POVEZANI ČLANCI

Najnovije