13.4 C
Zagreb
10.2 C
Zürich
15.8 C
New York
14.5 C
Buenos Aires
28.2 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

IZLOŽBA U MUZEJU CROCETTI U RIMU

Margareta Krstić izlaže na Međunarodnoj izložbi „Od realizma do apstrakcije” u Muzeju Venanzo Crocetti u Rimu, koja je otvorena 20. travnja 2024. i traje do 29. travnja 2024.

Za Međunarodnu izložbu skulptura, slika i akvarelnog slikarstva „Od realizma do apstrakcije“ u Muzeju Venanzo Crocetti koju organizira Kulturalna udruga RomAnticaiMonti a prezentira je talijanski kritičar Giorgio Palumbi koji je izložbu pažljivo odabrao i u katalogu koji je Organizator izradio, napisao je kritiku za svakog umjetnika a na otvorenju je govorio o svakom pojedinom umjetniku i njegovu radu.

Izlaže dvadeset umjetnika: L. Bernardini, G.Cataldo, F. Cazal, F. Corica, A. Crisafi, A. Felemdan, A. Frola, P. Ferroni, L. Gregni, E. Gudenko, S. Piro, D. Rodriques, S. Salonia, S. Versace, M. Xaver de Silva, Jose Luis Naharro, slikar pop arta i antikvar iz Lasane. Naslikao je sliku koja odaje počast kiparu Venanzu Crocettiju koji kleše kip Julija Cezara; na svim njegovim slikama su junaci Walt Disneya. Iz Hrvatske izlažu Bruno Bulaja sa slikom „Šetnja pod mjesečinom“, Veronika Šulić sa slikom „Brodolom III“ i Margareta Krstić. Prof. Palumbi odabrao je Margaretinu sliku „Svemir“ – akril na platnu 90 x 80 cm i u katalogu napisao slijedeće:

MARGARETA KRSTIĆ

Fantastična široka zagledanost u beskraj svemira, njezina, koja predstavlja ključ koji otvara vrata ekskluzivne autoričine kreativnosti i senzibiliteta i koja, štoviše svojim snovima zna dati oblik i boju strastvenim kolorističkim jezikom i zna kako ispričati vlastitu unutarnju osobnu povijest.
Veliki smisao za slikanje, onaj Margarete Krstić, koja zna uroniti u dubinu duše emotivno zahvaćajući pogled gledatelja, koji ne može pobjeći od tolike atmosfere topline u kojoj može doživjeti 

iste osjećaje strastvene vitalne sugestivnosti, bijes i ljepotu.
Veličanstvena kreativnost, ona slikareva, koja se rasplamsa moćnim crvenim karminom u kojem živi magenta koja unisono zna ilustrirati ono što se u njoj snažno osjeća što zna postati himnom beskrajnog egzistencijalnog zadovoljstva i koja zna ići izvan granica mašte.
Margareta Krstić prekrasna je ilustracija novootkrivenih osjećaja njezine duše i živosti koju posjeduju njezina osjetila, u kojem njezin vlastiti „svemir“ postaje vibrantan sjajem da bi pozdravio ljepotu i iskrene strastvene instikte koji povećavaju njegov sjaj.
Zasitni eterični kromatski trenuci suspenzije, oni umjetnika, dobro zadržanog u „samom sebi“, ali koji zna kako se vinuti praćen svojim čarobnim kistom, nikad zadovoljan kromatskim avanturama i željan dati oblik onim snovima koji samo čekaju biti podijeljena.
Giorgio Palumbi.
Gospođa Svjetlana Lipanović iz Hrvatsko talijanske udruge prisustvovala je otvorenju izložbe kao i slikar Bruno Bulaja, pa je izložbu dokumentirala i preuzela kataloge za umjetnike iz Hrvatske. Veronika Šulić nije mogla prisustvovati a Margareta Krstić će posjetiti izložbu 27. travnja 2024. kada dolazi u Rim radi samostalne izložbe u Galeriji Consorti u Rimu.

Margareta Krstić je proteklih godina izlagala je na 91 izložbi u Hrvatskoj te na 92 međunarodne izložbe u Rimu, Faenzi, Veroni, Asizu, Cuneu, (Italija), New Yorku (SAD), Buenos Airesu (Argentina) te u Sloveniji, Srbiji, Mađarskoj. Teško je nabrojati sve izložbe, ali ne smijemo zaboraviti: Međunarodnu izložbu “Boje života”, 2023. u Palači Sponza u Dubrovniku, Međunarodnu izložbu “Proljeće u umjetnosti”, 2023. u Muzeju Crocetti u Rimu, “100 jaslica u Vatikanu” 2018./19., 2019./2020./2023., Međunarodnu izložbu “100 jaslica” u Rimu izlagala je od 2009. do 2018. godine, “Izložba jaslica” Palazzo Vellemani u Asizu 2007./2008., Međunarodnu izložbu „Nova Europa“, u Lublinu u Poljskoj 2006./2007., „Međunarodna izložba jaslica u tradiciji i kulturi“ u Areni u Veroni od 2005. do 2019., Galerija MC 52, u Manhatannu, New York (Sjedinjene Američke Države): Izložbu „Kako su živjeli i odijevali se naši stari“ 2010. itd. Posljednjih godina objavljuje radove u Godišnjaku moderne umjetnosti – “Suvremeni umjetnici” (Acca Edizione) 2022., 2023. i 2024. godine, a članak o njezinoj zavidnoj umjetničkoj karijeri – koju je uredila Svjetlana Lipanović – objavljen je u časopisu “Art&trA” N.89/2020. Ostali članci tiskani su se u talijanskim, hrvatskim i međunarodnim novinama. Margareta Krstić objavila je nekoliko knjiga koje govore o njezinim kreacijama, ali i o svom edukativnom radu koji provodi s djecom s namjerom da ih približi svijetu umjetnosti. Osim toga, umjetnica je dobila brojne nagrade i priznanja.

S. Lipanović

POVEZANI ČLANCI

Najnovije