Intervju: Generalni konzul Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji

Mikac: Hrvatska nije samo turistička zemlja nego je pogodna i za ulaganja

Slobodan Mikac, generalni konzul Republike Hrvatske u Zürichu, 1. prosinca 2016. navršio je godinu dana od svog imenovanja na tu poziciju.

U Hrvatskoj je bio poznat kao političar sklon praktičnim rješenjima gospodarskih problema. U njegovoj karijernoj biografiji ističu se podaci da je bio varaždinski dogradonačelnik, ravnatelj Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, bio je i direktor gospodarske Slobodne zone Varaždin. Dobitnik je prestižne nagrade predsjednika SR Njemačke “Bundesverdienstkreuz”, kao i nagrade Varaždinske Županije za promidžbu Županije u zemlji i svijetu.

Povodom prve godišnjice u službi u Švicarskoj, Slobodan Mikac se za portal Moja Domovina osvrnuo na svoj dosadašnji rad te je otkrio i neke radne planove za naredni period.

– Što biste izdvojili kao najveća postignuća, a što kao najveće izazove tijekom prve godišnjice rada?

U prvoj godini rada svakako bih izdvojio tri važne stvari. Prvo tu je suradnja s Hrvatima i hrvatskim udrugama s područja koje pokriva Generalni konzulat Republike Hrvatske u Zürichu. U redovnim smo kontaktima s predstavnicima hrvatskih udruga koje djeluju u Švicarskoj, ali i sa svim ostalim Hrvatima nastojimo detektirati probleme koji se pojavljuju u svakodnevnom životu.

– Koji su to problemi?

Uglavnom odnose na birokratske prepreke za ostvarenje pojedinih prava, porezne odredbe u vezi s nekretninama koje većina njih posjeduje u Hrvatskoj, njihovo oporezivanje u Domovini, ali i Švicarskoj. Napomenuo bih da, za Švicarsku, Konzulat nije nadležan i ne može davati nikakve informacije, kao i oporezivanje mirovina i slično.

– Rekli ste da ste ponosni na tri stvari. Koje su druge dvije?

Također, pokrenuli smo čitavi niz gospodarskih aktivnosti. U suradnji s HOK-om smo organizirali okrugli stol „Kako poslovati sa Švicarskom?“, na kojemu smo predstavnicima preko stotinu hrvatskih tvrtki pružili osnovne informacije o funkcioniranju švicarskog gospodarstva općenito, ali i pokušali dati odgovore na konkretna pitanja poduzetnika. Tom prilikom su predstavnici švicarskih institucija i tvrtki posjetili i/ili razgovarali s predstavnicima preko sto hrvatskih tvrtki, prvenstveno iz  metalske branše. Organizirali smo i više posjeta švicarskih tvrtki Hrvatskoj.

– Postoji li neki posjet koji biste izdvojili?

 Izdvojio bih posjet predstavnika tvrtke Stebler Blech AG iz Nunningena, generalnog direktora Andrea Seilera i financijskog direktora Petera Probsta, koji traže lokaciju za izgradnju pogona u jugoistočnoj Europi i načelno su se odlučili za Hrvatsku.

– I treća stvar na koju ste ponosni.

Treće, tu je suradnja na području kulture i sporta, kao i obilježavanje značajnih hrvatskih praznika i obljetnica. Ove godine smo, uz pomoć velikog broja hrvatskih udruga s našeg područja,  uspjeli po prvi puta organizirati centralnu proslavu Dana državnosti. Glavni organizatori bili su Udruga roditelja Hrvatske dopunske škole Schaffhausen/Neuhausen, HKD Matija Gubec Schaffhausen, NK Dinamo Schaffhausen i Zavičajni klub Bosanska posavina Schaffhausen. Pokrovitelj je bio Generalni konzulat u Zurichu. U Dreifachhalle Breite u Schaffhausenu tom smo prilikom okupili veliki broj Hrvata i gostiju iz Švicarske, ali i susjedne Njemačke.

– Što Vam je ostalo u sjećanju sa te proslave?

Svi koji su u tom programu sudjelovali. Primjerice, Marina Bukovec uz pratnju djece Hrvatske dopunske nastave, pjevačka skupina Hrvata Schaffhausen, pjevački zbor Wirtechor SH, KUD Fala SH, Schweizer Jodlerverein aus Neuhausen/Rheinf. Goste je do kasno u noć zabavljao hrvatski sastav Quattro Band. U podnevnim satima slavljena je i sveta misa za Domovinu, koju su vodili fra Mika Stojić HKM Frauenfeld i fra Ivan Prusina HKM Zurich. Prije svečanog dijela proslave odigrana je i nogometna utakmica između reprezentacije hrvatskih klubova u Švicarskoj protiv 1. FC Scahaffhausen, koju je izvrsno organizirao NK Dinamo Schaffhausen. Svoj doprinos ovoj značajnoj proslavi dao je i Hrvatski moto klub Sokolovi iz Luzerna.

– Koliko je aktivna gospodarska diplomacija i postoji li nešto što biste posebno izdvojili u tom dijelu?

Zadnjih godina gospodarska je diplomacija sve aktivnija, a i prvi rezultati se već polako vide. U Švicarskoj smo uspjeli stvoriti određeni interes za Hrvatsku i to ne samo kao turističku zemlju već i kao zemlju pogodnu za ulaganja. Naime, pokušavamo dati do znanja da je Hrvatska i zemlja u kojoj postoje i dobre, posebno male i srednje tvrtke koje posluju po europskim standardima i posjeduju sve potrebne certifikate i dozvole. Prvi poslovi s nekoliko švicarskih tvrtki već su ostvareni. Riječ je o Elinter AG, Stebler Blech AG, Parkett Meier, IKS Fenster, Bauwerk AG, Wuertenberg Design AG i druge . Daljnji, intenzivni rad na ovom području svakako nam je prioritet u narednom razdoblju. Koristim priliku da pozovem sve Hrvate koji imaju ideje za gospodarsku suradnju Švicarske i Hrvatske da nam se jave kako bi zajedno pokušali pomoći poduzetnicima iz obje zemlje.

– Mislite li da će u veljači Hrvati dobiti sva prava u Švicarskoj kao i ostali građani zemalja članica EU?

Izuzetno sam sretan i zadovoljan da je u međuvremenu ratificiran Protokol III koji će stupiti na snagu 1.1.2017.g , a koji će građane RH konačno izjednačiti s ostalim građanima EU. To jedan značajan korak u poboljšanju statusa hrvatskih građana u Švicarskoj i veliki uspjeh hrvatske vanjske politike.

– Čemu ćete se posvetiti u svojem radu u narednom periodu?

Generalni konzulat u Zurichu će, uz uobičajene konzularne poslove, u fokus interesa staviti intenziviranje gospodarske suradnje. Pomagat će hrvatskim tvrtkama u nastupu na švicarskom tržištu odnosno u traženju adekvatnih partnera na ovim vrlo dobrom, ali i zahtjevnom tržištu. Isto tako, organizirat ćemo proslavu Dana državnosti u znaku Vukovara, a povodom 130. godišnjice rođenja nobelovca Lavoslava Ružičke inicirali smo zajedno s Europa institutom pri Sveučilištu u Zurichu, znanstveni skup o životu i radu ovog slavnog hrvatskog nobelovca. Po jedan skup održati će se u Zurichu i Vukovaru. Isto tako dogovaramo i razmjenu studenata ETH i Veleučilišta Lavoslav Ružička iz Vukovara. Suradnja na području kulture i sporta isto tako biti će, u okviru mogućnosti, inicirana i podržavana od strane Generalnog konzulata RH u Zurichu.

Razgovarala:

Antonela Grill Zečević

Fotografije:

Privatna Arhiva Slobodana Mikca