29.7 C
Zagreb
24.7 C
Zürich
22.5 C
New York
8.5 C
Buenos Aires
25.5 C
Melbourne
Četvrtak, 18 srpnja 2024

Humanitarna akcija Vukovarski leptirići

Udruga Vukovarski leptirići osnovana je 2011. godine. Zahvaljujući udruzi i osobnom angažmanu pojedinaca vukovarska djeca s posebnim potrebama imaju suvremene terapije, radionice, igraonicu….

U ožujku 2017. Hrvatska humanitarna udruga Švicarske (HHUŠ) pokrenula je akciju „Uljepšajmo život Vukovarskim leptirićima“.  U akciju su se uz pokretače uključili pojedinci, Hrvati i Švicarci i dvije Hrvatske kulturno umjetničke udruge iz Švicarske – HKUD Croatia iz Basela i HKUD Fala iz Schaffhausena.

Cilj akcije bio je skupiti sredstva kojima bi se nabavio paket opreme asistivne tehnologije koja bi djeci udruge Vukovarski leptirići omogućila interpersonalnu komunikaciju koja pretvara tekst u glas. Uz to, djeca bi bila u mogućnosti koristiti društvene mreže i mailove.

U ime HHUŠ, u petak, 22. travnja 2017. donaciju od 2060.00 SFr. „Vukovarskim leptirićima“ je uručila dopredsjednica udruge, Ruža Studer. Dan prije, svoju donaciju uručili su članovi HKUD-a Croatia iz Basela.

Posjeta Vukovarskim leptirićima, razgovor s predsjednicom udruge Viktorijom Matin i djelatnicima potvrdili su nam da je donacija stigla u prave ruke.

Iza ove udruge stoji neizmjeran trud. Prepušteni sami sebi, uz predsjednicu koja je, da bi dobili sluha kod lokalnih i državnih institucija uložila mnogo vremena, izborili su se da dobiju stručne osobe koje vježbaju i rade s djecom. U centru se provode razni programi: od psihološke podrške (neurofeedback), odgoja i edukacijske rehabilitacije, vježbi svakodnevnih vještina, senzorne integracije, do kineziterapije i sportsko – rekreacijskih aktivnosti.

Imali smo priliku upoznati dio stručnog tima koji čine: Jelena Frančišković i Martina Milković – neurofeedback treneri, Marko Krajina terapeut je senzorne integracije,  Andrea Mandić vodi igraonicu, Martina Borčić  je zadužena  za odgoj i edukacijsku terapiju, Antonija Leko vježba s djecom svakodnevne vještine, dok je Sara Babić stručnjak za kineziterapiju i sportsko rekreakcijske aktivnosti.

Stručnom timu podrška su u radu vanjski suradnici: defektolog Božica Perić Čaić te terapeuti Maja Papst Milanović, Olja Redl i Stjepan Jelica.

Ono što je posebno kod Vukovarskih leptirića je atmosfera koja se već pri samom ulasku osjeti. Prostorije odišu toplinom, djelatnici i Vukovarski leptirići – djeca koja su taj dan bila nazočna djeluju kao jedna velika obitelj.

Posebnu ulogu u osnivanju udruge i dosadašnjim postignutim odigrala je Viktorija Matin.  Zahvaljujući njezinoj upornosti, zajedno s ostalim aktivnim članovima udruge skupila su se sredstva kojima su opremljene prostorije i nabavljeni raznorazni aparati.

Do sada prikupljena sredstva naše akcije na žalost nisu dovoljna za nabavku potrebnog startnog paketa. Ovim putem još jedanput pozivamo sunarodnjake i udruge u Švicarskoj da podrže akciju i tim putem pomognu Vukovarskim leptirićima.

Svi koji se žele uključiti u akciju, informacije i broj računa mogu pronaći na ovoj poveznici: http://www.moja-domovina.net/2017/03/17/uljepsajmo-zivot-vukovarskim-leptiricima/

Foto: Nikola Studer i Viktorija Matin

POVEZANI ČLANCI

Najnovije