Na prvom ovogodišnjem natjecanju Karlo Bukovac osvojio odlično 9. mjesto!

Nakon što je Karlo Bukovac (18) prošle sezone postao treći Hrvat koji je nastupio u svjetskom kupu Ice Cross Downhilla u austrijskom gradu Wagrainu gdje je ostvario 17. mjesto juniorske kategorije, mladi Karlovčan je i ove godine nastavio ostvarivati odlične rezultate. Svoju pozivnicu za nastup u svjetskom kupu dobio je od međunarodnog saveza ATSX, koji je prepoznao njegovo klizačko znanje i prošlogodišnje rezultate. Prva ovosezonska utrka za mladog “ledolomca” bila je u austrijskom Judenburgu, gdje se održavala utrka novog tipa natjecanja pod nazivom ATSX 250, u kojem pobjednik dobiva 250 bodova u svjetskom kupu.

Iako je bio najmlađi sudionik koji se borio na stazi protiv natjecatelja koji su dio svjetske elite ovoga sporta, Karlo je ovoga puta bio 9. najuspješniji junior. Judenburg će Karlo pamtiti i po prvom značajnijem seniorskom plasmanu, gdje je ostvario 75. mjesto među više od 130 profesionalnih sportaša iz cijelog svijeta. Prvo mjesto osvojio je Austrijanac Luca Dallago, dok su iza njega došli Kanađan Kyle Croxall i Rus German Titov. Najbolji junior bio je Finac Joni Saarinen. Inače, Kyle Croxall ovim je drugim mjestom preuzeo vodstvo u ATSX svjetskom kupu.

“Bilo je odlično ponovno nastupati uz bok najboljih na svijetu, a fantastičan je osjećaj kada i ti postaneš jedan od desetak najboljih u svojoj kategoriji iako si tamo najmlađi. Sada je ispred mene samo trud, rad i želja da se taj moj juniorski rezultat pretvori u jednake uspjehe u seniorskoj konkurenciji. To je ono o čemu sam sanjao dok sam s lopatom “čistio snijeg” po parku kako bi došao do svoje staze. Tada su se moji snovi mnogima činili nerealnima, ali vrijeme je dokazalo da je sve moguće, tako vjerujem da će se s vremenom i ovaj grad i država sve više i više ponositi mojim ostvarenjima.”

Podsjetimo kako je Karlova priča u ovom sportu započela u karlovačkim šančevima gdje su njegovi prijatelji i on, uz litre i litre vode, i još više truda napravili svoju stazu za ice cross downhill od snijega. Tada su se prvi puta susreli s time kako je spuštati se niz zaleđene padine na kojima profesionalci dostižu brzine i do 80km/h. Nakon što su snimili video o tome, Red Bull je prepoznao priču i odlučio podržati mladog Karla, koji je tako postao treći Hrvat u nekom od natjecanja svjetskog kupa, tj. prvi junior koji dolazi iz Hrvatske. Video koji je oduševio Red Bull možete vidjet ovdje.

Hrvatska i Hrvati još jednom dokazuju kako i s minimalnim uvjetima mogu ostvarivati odlične rezultate na svjetskim natjecanjima, kao što i mladi Karlo kaže pošalicom kako dolazi iz zemlje i grada gdje leda najčešće ima jedino u coca-coli, ili nekom alkoholnom piću.

Neke zanimljivosti o sportu

Mladi sport: Postoji tek osam godina, a među najboljima su se profilirali bivši hokejaši, brzoklizači, skijaši, snowboarderi, ali i oni iz brdskog biciklizma, motociklizma, wakeboarda, surfinga, skijanja na vodi…

Zaštita je važna: Prema Red Bullovim pravilima, natjecatelji moraju imati štitnike na ramenima, koljenima, laktovima i potkoljenicama, kao i rukavice te kacigu. Kliže se u hokejaškim klizaljkama, a guranje nije dopušteno.

Svestrani: Svjetski prvak iz 2014., Marco Dallago, kaže kako se za utrke priprema na svim terenima, od klizališta preko dvorane, do trampolina. Teretana, trčanje, bicikl, hokej, inline role… sve je potrebno.

Najmlađi Hrvat: Karlo je tek treći Hrvat koji je ikad nastupio na Red Bullovoj utrci Ice Cross Downhill te je prvi naš juniorski natjecatelj ikad…

Najbrži sport u klizaljkama: Natjecatelji u ovom sportu dostižu brzine i do 80km/h.

Popularnost: Iako je Hrvatima ovaj sport nepoznat, prava za prijenose utrka otkupilo je 15 velikih televizijskih kuća diljem svijeta, a ukupna pračenost svih utrka ice cross downhilla prošle godine je iznosila 542 mil. ljudi.

Foto: Lisa Marie Leiter, privatni arhiv Karlo Bukovac