Predstavnice Ministarstva znanosti i obrazovanja i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH posjetile Švicarsku

Tijekom višednevnog radnog posjeta Švicarskoj, predstavnice Ministarstva znanosti i obrazovanja i Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske uz radni dio, susrele su se i s Hrvatima iz Švicarske.

Dana 10. 2. 2019. u uredu Hrvatske škole u Dietikonu održan je susret pomoćnice ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc Ivane Franić s učiteljima hrvatske nastave u Švicarskoj Konfederaciji. Sastanku su prisustvovale i gospođa Mara Plaze Leutar, voditeljica službe za posebne programe i strategije MZO-a; Dina Rukavina, viša stručna savjetnica pri službi za provedbu i nadzor natjecanja programa Hrvata izvan RH Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Ivanka Kunštić, viša stručna savjetnica pri službi za pravni položaj, kulturu i obrazovanje hrvatskog iseljeništva Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Gospođa Franić susrela se i s članovima Upravnog odbora Udruge roditelja. Susret je bio posvećen poboljšanju kvalitete nastave kao i ostvarivanju suradnje sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U rezidenciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bernu 11. 2. 2019. održan je sastanak na temu unapređivanja suradnje hrvatske nastave u Švicarskoj s hrvatskih udrugama. Sudionicima sastanka obratile su se prof. dr. sc. Ivana Franić, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja RH i dr. sc. Andrea Bekić, veleposlanica RH u Švicarskoj.  Uz delegaciju MZO-a i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske sudionici sastanka bili su gospođa Ruža Studer Babić, članica Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan domovine, gospođa Aleksandra Šeremet, koordinatorica hrvatske nastave u Švicarskoj; gospođa Zlata Maršić, učiteljica hrvatske nastave u Bernu; gospodin Denis Blažak, predsjednik Upravnog odbora Udruge roditelja; gospodin Mirko Marković, član Upravnog odbora Udruge roditelja; fra Branko Radoš, koordinator HKM-a  u Švicarskoj; fra Gojko Zovko, voditelj HKM-a Bern i fra Niko Leutar, voditelj HKM-a Aargau.

Dana 12. 2. 2019. pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja RH prof. dr. sc. Franić održala je predavanje ,,Croatian Language in a Multilingual European Context’’ na Sveučilištu u Bernu. Predavanju su prisustvovale gospođa Bekić, veleposlanica RH; gospođa Plaza Leutar, izaslanica MZO-a; gospođa Aleksandra Šeremet, koordinatorica hrvatske nastave u Švicarskoj i gospođa Lea Kranjčić, učiteljica hrvatske nastave u kantonima Zürich i Aargau.

Tijekom višednevnog boravka u Švicarskoj predstavnice Ministarstva i Središnjeg državnog ureda posjetile su također aktualna događanja na kojima su se okupili Hrvati iz Švicarske. Uz posjetu godišnjoj dobrotvornoj zabavi FOHS-a 9. 2. 2019., nazočile su 10. 2. 2019. obilježavanju blagdana bl. Alojzija Stepinca u Dietikonu.

Tekst: Aleksandra Šeremet  Foto: A.Šeremet, R. Studer