Prvi hrvatski festival ‘CroFest’ održao se u glavnom gradu Britanske Kolumbije

U gradu Viktoriji, glavnom gradu Britanske Kolumbije i jednom od većih gradova Kanade 4. i 5. svibnja 2019. održao se prvi Hrvatski festival, CroFest.

Kako doznajemo od Mirjane Juras koja je zajedno s Ljiljanom Cesarec bila zadužena za promociju Hrvatske kao turističke destinacije, CroFest je posjetio veliki broj ljudi, većina njih druge i treće generacija hrvatskih iseljenika.

Iako su mala zajednica, i kako kaže Mirjana daleko od svega, trude se promovirati domovinu i prenijeti ljubav prema domovini na generacije iseljenika koje se nalaze u Viktoriji. Tako su se na CroFestu mogli vidjeti i Tesla automobili pomoću kojih su neke podsjetili, a neke i upoznali s istraživačem i znanstvenikom koji je rođen upravo u Hrvatskoj.

Mirjana ističe kako su se na CroFestu isto tako mogla vidjeti nova, draga i simpatična mlada lica koja su došla prije godinu dana iz Hrvatske, po struci većinom inžinjeri informatike. Mirjana također ističe da je CroFest imao dvostruki značaj jer je promovirao hrvatski turizam, a ujedno je povezao sve generacije Hrvata koje se nalaze u Viktoriji.

Kroz razgovor je također napomenula da njihova zajednica ima problem u povezivanja s Hrvatskom. Imali su malen broj promotivnih materijala jer su nekih od njih stigli nakon što je prošao festival. Tražili su se i autohtoni hrvatski proizvodi kojih nije bilo u mogućnosti prodati. Napominje također da bi mlađe generacije željele učiti hrvatski jezik ali da ih nema tko poučavati.

Zajednica Hrvata u Viktoriji daje nam još jednu jasnu poruku da se hrvatski narod mora aktivirati te da je potrebno raditi na povezivanju domovine sa svojim iseljenicima, ambasadorima domovine Hrvatske koji ju diljem svijeta promoviraju i koji daju priliku Hrvatskoj za bolje danas i još bolje sutra.

Foto: Mirjana Juras

Autor


Marija Ružić
Više o autoru